Na snazi ostaju samo dvije odluke, evo što se sve mijenja od 9. travnja Foto: ilustracija

Na snazi ostaju samo dvije odluke, evo što se sve mijenja od 9. travnja

Varaždinske vijesti | 8.4.2022. u 13:54h | Objavljeno u Aktualno

Nacionalni Stožer civilne zaštite ukinuo je većinu mjera protiv zaraze koronavirusom nakon što je zaključio kako je "epidemiološka situacija u Hrvatskoj znatno povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine, da posljedice zarazne bolesti COVID-19 na stanovništvo i javno zdravlje na nacionalnoj razini više nemaju značajniji utjecaj te da zdravstveni sustav više nije opterećen kao što je bio prije nekoliko mjeseci".

Ukida se tako najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, a na snazi će ostati samo dvije odluke Stožera i to one koje uređuju:
- korištenje medicinskih maski ili maski za lice
- ograničavanje ulaska u Republiku Hrvatsku

Odluke stupaju na snagu danas u ponoć, odnosno od 9. travnja, a sve ostale odluke prestaju važiti. Sve odluke dostupne su na stranici Ravnateljstva civilne zaštite RH.

Nova odluka o mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice

Osnovna novost u ovoj odluci je da korištenje medicinskih maski ili maski za lice propisuje kao obvezu samo u okolnostima koje su i dalje procijenjene okolnostima visokog rizika, a u okolnostima koje su trenutno procijenjene kao okolnosti nižeg rizika daje se preporuka korištenja medicinskih maski ili maski za lice.

Maske će obvezno morati koristiti samo:
- zaposlenici u zdravstvenom sustavu, odnosno u zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i kod privatnih zdravstvenih radnika
- pacijenti i sve osobe koje, iz bilo kojih razloga, dolaze u prostore zdravstvenih ustanova i trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te prostore privatnih zdravstvenih radnika
- zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom i posjetitelji korisnicima.

U ostalim slučajevima u zatvorenim prostorima nije obveza, ali se preporučuje upotreba maski, npr. za:
- vozače, zaposlenike i putnike u prijevoznim sredstvima javnog prometa
- zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce
- zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
- goste u ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke
- zaposlenike trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i njihove stranke
- zaposlenike u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima
- zaposlenike u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje 2 metra
- vjernike prilikom vjerskih obreda i u zatvorenom prostoru
- gledatelje na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima
- posjetitelje svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru (koncerti, predstave i sl.).

Kao i do sada, maske za lice ili medicinske maske ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja na svojim mrežnim stranicama objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nošenje maski jedna od najvažnijih epidemioloških mjera kojom se značajno smanjuje prijenos virusa i koja u znatnoj mjeri štiti nezaražene osobe od virusa, ali i kod zaraženih osoba znatno smanjuje izbacivanje infektivnih čestica u okolinu. Zato je preporuka epidemiološke struke i Stožera da se maske i dalje koriste uvijek kada se u zatvorenim prostorima nalazi veći broj osoba.

Osnovna razlika o odnosu na staru odluku je da će korištenje maski u najvećoj mjeri (osim u okolnostima kada je primjena obvezna) ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama.

Nova odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH

U odnosu na staru odluku najvažnija promjena u novoj je da više nema zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi u RH.

Državljani trećih zemalja koji će dolaziti u RH moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, tj. bit će dovoljno da ispunjavaju epidemiološke uvjete, odnosno dovoljno je da posjeduju COVID potvrdu. Što se tiče osoba koje će u RH dolaziti iz EU, njima više neće biti potrebne COVID potvrde za ulazak u Republiku Hrvatsku.

Također, ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza ne odnosi se i na raseljene osobe iz Ukrajine koje ulaze u RH.

Ove dvije odluke, kao i odluke kojima bi se ukinule ostale uvedene mjere (okupljanja, rad trgovina i dr.) objavljene su u Narodnim novinama u petak 8. travnja te će stupiti na snagu u subotu 9. travnja 2022.

Covid-potvrde

Također, od subote 9. travnja EU digitalne COVID potvrde više neće biti uvjet za održavanje događanja ili okupljanja, odnosno odlazak na neka mjesta na području Republike Hrvatske, ali niti za prelazak granice RH za osobe koje u RH dolaze s područja EU.

EU digitalne COVID potvrde ostaju uvjet samo za ulazak u RH iz trećih zemalja.

Iz Stožera poručuju da će se bez obzira na ukidanja i ublažavanja uvedenih mjera, epidemiološka situacija i dalje kontinuirano pratiti te će se pravovremeno reagirati ako bude potrebno.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci