Na snagu stupile izmjene Zakona o trgovini, provjerite radi li u nedjelju vaša trgovina Foto: Pixabay / ilustracija

Na snagu stupile izmjene Zakona o trgovini, provjerite radi li u nedjelju vaša trgovina

Varaždinske vijesti | 1.7.2023. u 19:31h | Objavljeno u Aktualno

Izmjene Zakona o trgovini stupile su na snagu 1. srpnja pa će tako od nedjelje, 2. srpnja, trgovine u pravilu biti zatvorene nedjeljom.

Trgovci mogu samostalno odrediti 16 nedjelja u godini kao radne, a ove godine bit će im lakše budući da radne nedjelje mogu rasporediti na 27 preostalih tjedana, dok će već sljedeće godine određivanje rasporeda biti zahtjevnije.

Zabrana rada nedjeljom ne primjenjuje se na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline:
- željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih luka, luka otvorenih za javni promet, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila,
– benzinskih postaja,
– bolnica,
– hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,
– proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Nove zakonske odredbe ne primjenjuju se ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

A iako se ranije navodilo da se nedjeljom može obavljati ''samo djelatnost prodaje tiska dok prodaja ostalih artikala nije dopuštena'', odnosno da distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica može biti otvorena nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7:00 sati do 13:00 sati, prema posljednjim informacijama, kiosci će od 1. srpnja i dalje moći prodavati robu iz svog asortimana koju su prodavali prije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini.

Stoga, ako planirate kupovinu u nedjelju, provjerite prije toga radi li trgovina u koju namjeravate ići.

Evo kako rade neki od trgovačkih lanaca i centara:

Konzum - iz Konzuma kažu da su plan rada svake pojedine prodavaonice prilagodili potrebama turističke sezone, blagdanima, mikrolokacijskim događanjima i drugim relevantnim čimbenicima, a raspored rada nedjeljom dostupan je njihovoj web stranici te na plakatu na ulaznim vratima prodavaonica.

Kaufland - iz Kauflanda najavljuju da će raditi sve nedjelje tijekom srpnja, a ostatak neradnih rasporedit će do kraja godine, dok se radno vrijeme za svaku pojedinu poslovnicu može provjeriti u aplikaciji ili na njihovoj web stranici.

Lidl - na njihovoj web stranici stoji obavijest da od 2. srpnja započinju s primjenom zakona kojim se
uvodi neradna nedjelja.

Sljedeće trgovine neće raditi tijekom ljeta: Beli Manastir, Bjelovar, Čakovec, Daruvar, Donji Miholjac, Dugo Selo, Đakovo, Đurđevac, Ivanec, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Križevci, Kutina, Našice, Nova Gradiška, Novska, Osijek, Petrinja, Požega, Samobor, Sesvete, Sisak, Slatina, Slavonski Brod, Sveta Nedelja, Valpovo, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Vrbovec, Vukovar, Zabok, Zagreb, Zaprešić i Županja.

Sve ostale trgovine Lidl tijekom ljeta nastavljaju raditi nedjeljom.

Spar i Interspar - na svojoj web stranici objavili su interaktivnu kartu na kojoj kupci mogu vidjeti radi li trgovina u njihovoj blizini i nedjeljom.

Plodine - objavili su obavijest da tijekom ljeta nedjeljom neće raditi sljedeće trgovine: Bjelovar, Čakovec, Čazma, Čepin, Đakovo, Dugo Selo, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Karlovac, Koprivnica, Krapinske Toplice, Križevci, Kutina, Ludbreg, Našice, Nova Gradiška, Novska, Osijek Huttlerova, Osijek Strossmayerova, Petrinja, Pitomača, Požega, Prelog, Sisak, Slavonski Brod, Slatina, Sveta Nedelja, Valpovo, Varaždin – Gospodarska, Varaždin – Optujska, Vinkovci – Vukčića Hrvatinića, Virovitica, Vrbovec, Zabok, Zagreb – Karla Metikoša, Zagreb – Mije Haleuša, Zagreb – Štefanovečki zavoj, Zagreb – Vice Vukova, Zaprešić, Županja.

Trgovine u sklopu trgovačkih centara nedjeljom će raditi sukladno odluci centra u kojem se nalaze. Sve ostale trgovine tijekom srpnja i kolovoza nedjeljom će biti otvorene.

KTC - njihove trgovine već od ranije ne rade nedjeljom.

Kitro - informacije o radnim vremenima svih prodavaonica kupci mogu pronaći na njihovoj web stranici, kao i na ulaznim vratima svake prodavaonice.

Supernova - Trgovački centar Supernova Varaždin će u srpnju biti otvoren samo 2. srpnja, a detaljan raspored do kraja godine provjerite na njihovoj web stranici.

Lumini - raspored radnih nedjelja trgovina Lumini centra od 1. srpnja 2023. do 31. prosinca 2023. također je dostupan na njihovoj web stranici.