Na sjeveru Hrvatske najviše liječenih ovisnika u Varaždinskoj županiji, gotovo iz dana u dan stižu nove sintetičke droge Foto: ilustracija

Na sjeveru Hrvatske najviše liječenih ovisnika u Varaždinskoj županiji, gotovo iz dana u dan stižu nove sintetičke droge

| 9.3.2020. u 17:23h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska je iznad europskog prosjeka po konzumiranju ilegalnih droga među mladima pa tako 22 posto učenika navodi da je barem jednom u životu probalo drogu, od kojih je najčešći kanabis, upozoreno je na nedavnoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Ni podaci za cjelokupnu populaciju stanovništva nisu bitno drukčiji. U Hrvatskoj je neku ilegalnu drogu barem jednom u životu, prema rezultatima zadnjih nacionalnih istraživanja, konzumiralo 20,3 posto ispitanika. Najčešće korištena droga je kanabis, koji je barem jednom u životu konzumiralo 19,4 posto ispitanika, dok su ti postoci kod ostalih droga niži: amfetamini 3,5 posto, ecstasy 3 posto, kokain 2,7 posto, LSD 1,7 posto i heroin 0,3 posto.

- Veliki problem predstavljaju nove droge i internetska prodaja te smo i mi u medicini suočeni s novim problemima, u čijem je rješavanju danas više nego ikad bitan koordinirani pristup svih sudionika koji se time bave - veli nam član saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Nikica Daraboš, specijalist opće kirurgije, ortopedije i traumatologije te docent na Katedri za kirurgiju splitskog Medicinskog fakulteta, koji je svoju karijeru započeo u varaždinskoj Općoj bolnici.

A pred koga droga postavlja sve veće izazove? Uz pojedinca i obitelj, tu su policija i pravosuđa, čija bi briga trebala biti da dostupnost droga bude što manja, odnosno da se sankcioniraju oni koji je (pre)prodaju. Za one koji su otišli s drogom predaleko, tretman ovisnosti primarno se provodi u zdravstvenom sustavu (bolnički i izvanbolnički), a određeni oblici psihosocijalnog i rehabilitacijskog tretmana provode se i u sustavu socijalne skrbi, terapijskim zajednicama, udrugama te unutar zatvorskog i probacijskog sustava.

- Temeljni oblik liječenja ovisnosti provodi kroz izvanbolničko liječenje u službama za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo, istaknuto je na sjednici spomenutog saborskog odbora.

Upravo Hrvatski zavod za javno zdravstvo ima sveobuhvate podatke o drogama i njihovoj zlouporabi. Tako je nedavno izdao “Izvješće o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj u 2018. godini”, u kojem se također upozorava na sve veći broj novih, uglavnom sintetičkih droga, kao što su sintetički kanabinoidi.

Koliko je liječenih ovisnika u Varaždinskoj županiji, na što ukazuju iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, a što kažu iz varaždinske policije, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...