Na Radiju Sjeverozapad sučelili se kandidati za gradonačelnika

VV | 19.5.2017. u 15:20h | Objavljeno u Aktualno

- Kako investitori mogu imati povjerenje u gospodina Kišića kad njegovom Vlašiću propadne šest natječaja? Kako mogu imati povjerenja u gospodina Čehoka? Dođe stranac, a vi mu velite da je tu sad neki bivši gradonačelnik ostavio te bale još 2005. godine, zagadio okoliš i pitku vodu pa zona od 900.000 kvadrata stoji prazna – pitao je Patafta

Tako protekao je cijeli razgovor četvorice kandidata za gradonačelnika Ivan Čehok, Alen Kišić, Damir Habijan i Ladislav Ilčić, te kandidat za dogradonačelnika Davor Patafta, koji je posebno osuđivao bivše vlasti.

Na početku sučeljavanja, nakon što su moderatori predstavili sudionike i pravila sučeljavanja, svaki kandidat je dobio priliku predstaviti sebe i svoje zamjenike te glavne značajke svog programa. Nakon predstavljanja uslijedila su tri kruga u kojima su kandidati odgovarali na pitanja moderatora iz područja gospodarstva i turizma, obrazovanja te zdravstvene skrbi, socijale skrbi i umirovljenika.

Kandidati su prvo trebali odgovoriti na pitanje kako će privući investitore, razviti turizam i na koji način misle povećati ispodprosječne plaće radnika. Većina kandidata je kao prioritet navela razvoj IT industrije čime bi se onda povećale i plaće radnika.

Kišić je kao spomenuo aktivaciju gospodarske zone Brezje u koju bi privukli investitore koji radnike neće plaćati radnike od 2500-3000 kuna, nego više.

Čehok je prozvao sadašnju vlast da nije ništa napravili i da oni nisu znali surađivati s investitorima pa nisu mogli izgraditi ni jednu pseću kućicu. Upozorio je da svi oni koji tvrde da će povećati plače lažu jer to nije moguće, ali je moguće osigurati da djeca od tih radnika imaju veće plaće tako da se obrazuju i rade u visoko profitabilnim industrijama. S njime se složio Patafta, koji je rekao da nije moguće da netko direktno diže plaće radnicima, nego je tu upravo bitno tržište rada koje diktira plaće radnika pa se zato i mora ulagati u gospodarstvo.

Na pitanje na koji način će poboljšati uvjete u vrtićima i školama, i imaju li u planu izgradnju novih vrtića i škola, Ilčić je naveo da su potrebni novi dječji vrtići, a roditelji bi za vrtiće plaćali 150 kuna. Za izgradnjom novih škola, smatra, nema potrebe, nego je potrebna preraspodjela učenika. Kišić smatra da vrtiće treba obnoviti jer infrastrukturno nisu dostojni grada Varaždina.

Patafta je to pitanje povezao s gospodarstvom, navodeći kako je potrebno odmah smanjiti cijene vrtića, no da bi on u narednim godinama trebao biti besplatan, a to je moguće samo ako se ulaže u gospodarstvo koje će onda puniti gradski proračun i tako omogućiti ne samo besplatan vrtić, nego i gradnju novih vrtića, veće božićnice za umirovljenike i razne druge mogućnosti.

Čehok ja naveo da je potrebno obnoviti vrtiće i povećati plaće odgojiteljima, ali i ulagati u obrazovanje, i ako će biti potrebno, izgraditi još jednu osnovnu školu ali da je potrebno i izgraditi informatički kampus. Habijan je zaključio da se svi slažu da je potrebna obnova starijih vrtića i izgradnja novih, i rekao da je nedopustivo da ove godine Županija nije osigurala quadrillu za maturante.

Na pitanje na koji način namjeravaju pomoći socijalnim kategorijama stanovništva, pogotovo umirovljenicima, i planiraju li možda koje projekte koji bi obogatili njihov život, većina kandidata se slaže da umirovljenicima treba omogućiti besplatan prijevoz, kao i božićnice i uskrsnice i da je najugroženijim skupinama potrebno omogućiti što kvalitetniji život.

Nakon što su svi kandidati odgovorili na ista pitanja, svaki od njih je izvlačio kuvertu s jednim pitanjem samo za njega.

Patafta je izvukao pitanje na koji način se misli riješiti bala na što je on obećao da će se balirani otpad riješiti u roku šest mjeseci, navodeći kako se otpad mora negdje obraditi a ne samo premjestiti na neko drugo mjesto kao što to neki kandidati najavljuju.

Ilčić je na pitanje o Špancirfestu osudio što su se neki događaji počeli naplaćivati i ograđivati, što je suprotno glavnoj ideji Špancirfesta, a to je da ljudi slobodno prošpanciraju kroz grad i događaje.

Ovaj krug pitanja Kišić je iskoristio za osuđivanje Čehoka koji se kandidira za gradonačelnika pod teretom optužnica, navodeći kako nije prikupio 2 500 potpisa nego 1 135 potpisa.

Na kraju sučeljavanja petorica kandidata se kratkom porukom obratili biračima. Obećali su bolje plaće, vrtiće, zdravstvo i poštenje.