Na 12 škola postavljene fotonaponske elektrane, projekti se nastavljaju

vv | 28.9.2023. u 14:30h | Objavljeno u Aktualno

Škola će na godišnjoj razni uštedjeti oko 6,5 tisuća eura

Na 12 krovova osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Varaždinska županija postavljene su fotonaponske elektrane.

Riječ je o projektu "Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije" koji je sufinanciran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 298.542,31 eura.

Marusevec_skola_dron_62.jpg

Marusevec_skola_dron_7.jpg

Projekt Školski DIZEL

Ukupna vrijednost projekta je 351.226,25 eura, pri čemu preostala sredstva osigurava Varaždinska županija. Prijavitelj projekta je Varaždinska županija, a partner na projektu je Javna ustanova za regionalni razvoj županije.

Marusevec_solarni_paneli_6.jpg

- Ponekad nam se mora dogoditi krizna situacija da bi se počeli baviti tom problematikom ili temom. To nam se dogodilo prošle godine sa rastom cijena energenata, električne energije i plina. Da nije bilo Vladinih mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena, ti računi bili bi tri puta veći odnosno 300 posto.

Od ovih 12 škola koliko ih je uključeno u projekt, na njih osam izgrađene su nove fotonaponske elektrane kapaciteta 25 kWh i to u Maruševcu, Klenovniku, Ivancu, Ludbregu, Petrijancu, Svetom Đurđu, Trnovcu i Vinici, dok je na četiri škole koje već imaju fotonaponske elektrane (Elektrostrojarska, Strojarska i prometna, Gospodarska i OŠ Sračinec) dogradnjom povećan kapacitet s 10 na 35 kWh.

Marusevec_solarni_paneli_12.jpg

Uštedu sredstava prenamijenit ćemo u nove razvojne programe i daljnje podizanje kvalitete obrazovanja na području  županije - rekao je u obraćanju župan Anđelko Stričak podsjetivši kako je Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport osmislio projekt Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno, u svrhu određenog vida ekološke proizvodnje vlastite energije, a najavio je i cijeli niz investicija u školstvu, na korist svih učenika koji su zalog za budućnost Varaždinske županije.

Zeleno i digitalno

Ravnatelj Osnovne škole "Gustav Krklec" iz Maruševca Tomislav Vincek rekao je kako se puštanjem u pogon solarne elektrane slijedi filozofija Varaždinske županije – digitalno i zeleno razmišljanje.

- Svojim praktičnim primjerom djeci možemo pokazati da zelene tehnologije nisu nešto što je daleko, da se ne radi o dalekoj budućnosti, nego o nečemu što je danas ovdje i prisutno među nama - rekao je ravnatelj Vincek.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek naglasio je kako obnovljive energije imaju univerzalnu primjenu na održivi razvoj, zaštitu okoliša i proizvodnju energije.

Marusevec_solarni_paneli_10.jpg

- Ukupno na energiju godišnje trošimo oko milijun i 600 tisuća eura i ovakvi projekti će  sigurno doprinijeti da ti troškovi budu manji, a ono što će se uštedjeti ići će za razvoj novih programa - naglasio je Huđek.

Zadovoljstvo projektom nije krio ni načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Sigurna investicija malog rizika

- Drago mi je što je županija osigurala preko 350 tisuća eura za financiranje ovog projekta koji još jednom pokazuje njezinu predanost u zaštiti okoliša. Ulaganja u solarne elektrane sigurne su investicije malog rizika, a u ovom konkretnom slučaju učenje o obnovljivim izvorima energije pomaže učenicima, ali i javnosti u razvijanju svijesti o okolišu i održivom razvoju. Zahvaljujući solarnoj elektrani škola "Gustav Krklec" Maruševec na godišnjoj razni uštedjeti oko 6,5 tisuća eura na troškovima električne energije koje će moći usmjeriti za druge potrebe – rekao je Klapša podsjetivši kako Općina  zajedno sa županijom godišnje ulaže oko 30 tisuća eura za potrebne investicije u i oko školskih objekata na maruševečkom području.

Marusevec_solarni_paneli_11.jpg

Svečanosti povodom završetka postavljanja fotonaponskih elektrana za 12 škola prisustvovali su i Zdenko Đula, direktor HEP ODS “Elektra Varaždin”, ravnatelji škola koje su uključene u taj projekt, te drugi uzvanici, dok su program svojim nastupom uveličali učenici OŠ "Gustav Krklec" Maruševec.

Marusevec_solarni_paneli_21.jpg