MUP najavio nove osobne iskaznice, s posebnim čipom i kompatibilne s mobitelima Foto: PU varaždinska; MUP / ilustracija

MUP najavio nove osobne iskaznice, s posebnim čipom i kompatibilne s mobitelima

Varaždinske vijesti | 17.5.2020. u 19:55h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na sjednici Vlade RH, održanoj 14. svibnja, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović iznio je Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici.

Prema prijedlogu, osobne iskaznice bi na posebnom čipu sadržavale biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima, priopćilo je ministarstvo.

- Navedeno zahtijeva Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje, koja je stupila na snagu 1. kolovoza 2019. godine, a izravno se primjenjuje u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021. godine - napominju iz MUP-a.

Sukladno odredbama Uredbe, izmjenama i dopunama Zakona izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja, odnosno trajno, na način da je dobna granica sa navršenih 65 podignuta na navršenih 70 godina starosti. Za građane do navršenih 70 godina osobne iskaznice izdavat će se s rokom važenja od 5 godina kao i sada. Propisana je i obveza povlačenja iz uporabe osobnih iskaznica, izdanih bez roka važenja, koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde definirane Uredbom i to u rokovima propisanim Uredbom.

Nadalje, izgled osobne iskaznice mijenjao bi se u skladu s odredbama Uredbe tako da bi osobna iskaznica na prednjoj strani sadržavala dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica koje simboliziraju Europsku uniju.

- Osim izmjena sukladno odredbama Uredbe, predloženim izmjenama i dopunama zakona omogućilo bi se stvaranje preduvjeta za korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobilnim uređajima, a ne samo na osobnim računalima kao do sada. Dakle, daje se mogućnost građanima da mogu pristupati elektroničkim uslugama te pravovaljano elektronički potpisivati dokumente korištenjem mobilnih telefona ili tableta - napominju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

- U ovim slučajevima odgovarajuće programsko rješenje za pokretne uređaje, odnosno ID aplikacija zamijenila bi potpisni certifikat koji je na osobnoj iskaznici. Bitno je za naglasiti da korištenje odgovarajućeg programskog rješenja za pokretne uređaje građani neće dodatno plaćati - rekao je Božinović.

Vlada je prihvatila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici te ga uputila Hrvatskom saboru na prvo čitanje.