Muke s označavanjem mesa u trgovinama, stručnjaci poručuju: trgovac nije i proizvođač

IHR/Varaždinske vijesti | 9.3.2019. u 08:02h | Objavljeno u Aktualno

- Razgovarali smo o označavanju proizvoda koji se nalaze na našim policama, posebno o proizvodima životinjskog porijekla te traženju određenih nadstandarda u odnosu na klasično obilježavanje koje u ovom trenutku možete naći u našim mesnicama – rekao je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, koje je održano na inicijativu Hrvatske poljoprivredne komore.

Zvonimir Širjan iz Odbora za tovno govedarstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori upozorio je kako proizvođači nemaju direktne uvide u to tko i što uvozi, a i situacija je nesigurna za potrošače.

- Mi proizvođači spremni smo u svakom trenutku posvjedočiti svoju proizvodnju u svojim stajama. Na tržištu RH se trenutno stavlja na police meso koje je obilježeno da je trgovac taj koji je proizvođač, no to nije istina. Ne može trgovac biti taj koji je proizvođač ako je on samo meso prerezao ili ga stavio u neku pliticu – upozorio je Širjan te dodao kako je predloženo da se hrvatsko meso obilježi s nadstandardnim obilježjem te da se promijeni dio na kojem piše da je trgovac proizvođač, odnosno da se točno napiše na kojoj je farmi meso uzgojeno i da se ona sljedivost koja je davno propagirana ponovo vrati na stol.

Državni tajnik Željko Kraljičak rekao je da ono što vrijedi u Hrvatskoj, kao i na razini EU, je da se deklarira proizvođač koji proizvod stavlja na tržište jer on jamči za zdravstvenu sigurnost i ispravnost tog proizvoda.

- U Ministarstvu intenzivno radimo i sa svim interesnim skupinama kako bi što kvalitetnije i bolje označili hrvatski prehrambeni proizvod te naglasila njegova kvaliteta. Radimo na postizanju konkurentnosti kako bi proizvod cijenom bio prihvatljiv našim stanovnicima. Na tome ćemo u budućnosti raditi i dalje te za to osigurati sredstva. Bilo koja oznaka, pa bila to i hrvatska zastava kao naljepnica, sigurno može biti vrlo prepoznatljiva – poručio je.

Miško Šklempe, predsjednik Odbora za mesno govedarstvo govorio je o problemima prehrane stoke.

- Ispisano je 20 tisuća hektara što nije dobro i tražimo rješenje za te uzgajivače. Hrvatska poljoprivredna komora podržava nastojanja ministra da se uvede red u nezakonito korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta, ali ne na štetu onih stočara koji su uredni i nisu svojom krivnjom dovedeni u ovaj položaj – rekao je. Državni tajnik Kraljičak ističe da je riječ o naslijeđenom problemu.

- Radi se o 440 obiteljskih gospodarstava koja su u ovom trenutku izbrisana, dijelovi njihovih ARKOD čestica, i površini od sedam tisuća hektara. Ministarstvo poljoprivrede temeljem nove uredbe koja je stupila na snagu 1. lipnja prošle godine pokrenulo je postupak prikupljanja informacija šumskih zemljišta za potrebe pašarenja. Prošle godine Hrvatske šume su nas izvijestile da na ovih 19 tisuća čestica ili sedam tisuća hektara neće se moći ponoviti natječaj jer prema šumsko-gospodarskim planovima, a to je osnova za upravljanje šumama i šumskim zemljištem, nije dozvoljeno pašarenj – rekao je Kraljičak.