Mogu li Covid potvrde biti motivacija za cijepljenje? Foto: VV arhiva / ilustracija

Mogu li Covid potvrde biti motivacija za cijepljenje?

| 12.7.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

EU digitalne Covid-potvrde, koje mogu dobiti osobe koje su cijepljene, imaju negativan test ili su preboljele Covid, sve više postaju dio naše svakodnevice, a sudeći prema najavama iz Vlade RH i nacionalnog Stožera civilne zaštite, u narednom razdoblju imat će još veću ulogu.

Iz Vlade tako najavljuju da će se državne potpore za očuvanje radnih mjesta uvjetovati Covid-potvrdama. O novom modelu, prema kojem bi zaposlenici za koje poslodavac očekuje financijske potpore trebali imati Covid-potvrde, prošli se tjedan razgovaralo na prvom sastanku sa sindikatima i poslodavcima. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović tom je prilikom rekao kako su dosad kriterij za potpore bili izloženost sektora i pad prihoda te da se dodatnim kriterijem broja potvrda želi osnažiti odgovornost.

Uvjetovanje potpora Covid-potvrdama komentirali su nam iz Hrvatske udruge poslodavaca.

- Nepošteno je i nekorektno prema svim poduzetnicima, koji se uslijed koronakrize snažno trude održati svoje poslovanje i zaštititi radna mjesta, obvezu cijepljenja stavljati na teret njih i njihovih radnika te ju dovoditi u korelaciju s potporama za očuvanje radnih mjesta, posebno uzmemo li u obzir da poslodavci nemaju zakonske niti bilo koje druge osnove prisiliti vlastite radnike na cijepljenje pa čak niti provjeriti jesu li radnici cijepljeni ili ne. Nekoliko smo puta ranije ponavljali da su potpore za očuvanje radnih mjesta prije svega potpore za radnike, a ne poduzetnike, stoga se postavlja pitanje zašto bismo ugrožavali sva ta radna mjesta na ovaj način kada se nalazimo nadomak kraja koronakrize – odgovorili su nam iz HUP-a.

- Svjesni smo važnosti procijepljenosti nacije radi ostvarenja što je veće moguće zaštite građana i završetka pandemije, no apeliramo na državu da smisli model kojim će građane individualno potaknuti na cijepljenje, bez da se poduzetnicima stvara novi administrativni namet koji će stvoriti val nezadovoljstva, dodatne podjele i nemire u našem društvu, a neće polučiti ostvarenje željenog cilja, tj. veće ukupne procijepljenosti – zaključili su.

Što o uvođenju novog kriterija za potpore kaže Darko Molnar, koordinator udruge Glas poduzetnika (UGP) Varaždinske županije, kako iz Sindikata trgovine Hrvatske komentiraju najavu da će Covid-potvrde trebati i za odlazak u trgovačke centre, te što kažu Varaždinci, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...