Mladenović: Uvjeti za dodjelu potpora poduzetnicima i obrtnicima su tragikomični

Varaždinske vijesti | 27.10.2021. u 13:29h | Objavljeno u Aktualno

Denis Mladenović, čelnik MOST-a Varaždinske županije reagirao je na Javni poziv Grada Varaždina za dodjelu potpora poduzetnicima i obrtnicima.

>> JAVNI POZIV: Poduzetnički fond Grada Varaždina 2021.

- Čitajući Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima i obrtnicima kroz mjeru poticaja "Poduzetnički fond Grada Varaždina 2021." primoran sam javno reagirati i apelirati na aktualnu gradsku vlast da hitno promjeni tražene uvjete Javnog poziva jer su tragikomični i diskutabilni. Naime, u Javnom pozivu navedeno je da „primatelji potpore iz projekta 'Poduzetnički fond Grada Varaždina' koji su ostvarili potpore u protekle tri godine ( 2018., 2019. ili 2020.) ne mogu sudjelovati u ovoj mjeri poticaja“, dok je isto izostavljeno, odnosno ne piše u Pravilniku o provedbi mjera poticaja „Poduzetnički fond Grada Varaždina 2021.“ - priopćio je Mladenović.

- Radi li se ovdje o grešci, propustu ili ciljanoj diskriminaciji poduzetnika i obrtnika s područja grada Varaždina, koji su primili potporu proteklih godina, potpuno je nejasno. U 2019. godini poduzetnicima i obrtnicima, njih 305, dodijeljeno je 2.887.000,00 kn, a u 2020. godini njih čak 889 podijelilo je ukupno čak 5.000.000,00 kn - navodi Mladenović.

- Ukoliko se gore navedeni ne mogu prijaviti i aplicirati za primitak sredstva, tko onda može? - pita Mladenović.

- Nadalje, dodijeljena sredstva mogu se isključivo iskoristiti za pokriće određenih troškova retroaktivno, za troškove nastale do dana prijave za dodjelu potpora, što je apsurd. Dakle, što s onim poduzetnicima i obrtnicima koji bi sredstva, ukoliko bi im se uopće dodijelila utrošila namjenski tek po njihovom primitku tj. isplati? Što ako netko od njih planira određeno ulaganje u narednih mjesec-dva? Neka čeka sljedeću godinu? - kaže Mladenović.

- Svi oni nepravedno nemaju mogućnost prijave i ne zadovoljavaju tražene uvjete što je nekorektno. I posljednje, uvjet da je potrebno prikazati pozitivno poslovanje u prethodnoj fiskalnoj godini, također je nepravedno - rekao je.

- Obzirom na trenutnu krizu i velik pad prihoda u raznim granama poduzetništva i obrtništva, nije u redu isključiti sve one koji su poslovali s gubitkom, (a neki od njih izvršili u međuvremenu i ulaganja u poslovanje) jer njih je nažalost, velika većina u gradu Varaždinu - istaknuo je Mladenović.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci