Mještani na nogama, a u Ministarstvu kažu: U Hrvatskoj već imamo kamenolome u parkovima prirode Foto: Ilustracija/Pexels

Mještani na nogama, a u Ministarstvu kažu: U Hrvatskoj već imamo kamenolome u parkovima prirode

Tamara Bregović | 8.8.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je poručio da se izgradnja kamenoloma na području Općine Budinščina u Krapinsko-zagorskoj županiji nikako ne uklapa u viziju zaštite prirodnih ljepota, saborski zastupnik Damir Habijan (HDZ) susreo se prošli tjedan s mještanima Ivanečke Željeznice kako bi saslušao njihove probleme, zahtjeve i pitanja. Ponovio je da se kamenolom ne uklapa u inicijativu parka prirode i najavio da će se boriti svim legalnim sredstvima da potencijalni kamenolom ne dovede u pitanje ugrozu flore i faune ili proglašenja Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje.

No u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kažu kako su u parku prirode, sukladno zakonu, dopuštene gospodarske i druge djelatnosti i zahvati kojima se ne ugrožavaju njegova bitna obilježja i uloge. Navode kako u Hrvatskoj tako već postoje aktivna eksploatacijska polja unutar parkova prirode, poput aktivnog kamenoloma u samom parku prirode Medvednica.

- Imamo primjere i kamenoloma unutar parkova prirode Žervanjska, Oršulica - kosa, Brenzberg - Točak, Hercegovac - Radlo-vac i Hercegovac - Šume - navode u Ministarstvu.

Što još kažu u Ministarstvu, a što poručuje bivši župan i čelnik Reformista o ovom pitanju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti.