Mjesta su teško stradala, no osjeća se optizmizam i velika solidarnost Foto: Mirko Jurič

Mjesta su teško stradala, no osjeća se optizmizam i velika solidarnost

vv | 21.8.2023. u 10:52h | Objavljeno u Aktualno
Naš direktor Mirko Jurič sa suprugom Anicom, uz još desetak volontera, protekle subote, 12. kolovoza, sudjelovao je u akciji čišćenja poplavljenih područja u Sloveniji, u mjestu Mežica u Koruškoj

Malo mjesto Mežica, u Slovenskoj pokrajini Koruškoj, gotovo na samoj granici s Austrijom. Idilično mjesto u predivnom kraju, u blizini rudnika i muzeja Podzemlja Peco, gdje su rudarili još i stari Rimljani. Kroz stoljeća su rudari ispod planine Peco iskopali gotovo 1000 rovova, a manji je dio danas otvoren za turističke namjene. Ovdje pravim rudarskim vlakom, s kacigom na glavi možete otkriti tajne ovog muzeja duboko ispod površine zemlje. Osnovnu ponudu, posjet rudniku nadopunjuju i brojna kulturna događanja, zbirke, a tu je i informacijski centar. I naša je ekipa nedavno posjetila ovaj idiličan kraj i uživala u razgledavanju, druženju i zabavi. Nažalost, nedavno su teške poplave promijenile vizuru ovog prekrasnog kraja.

Koroska Podzemlje Pece

Područja Črne na Koroškem i Mežice nalaze se u dolini rijeke Meže, u geo usjeku, pa je prilikom nedavnih nekoliko kišnih dana, a potom i višesatnog pljuska došlo do velikog vodenog vala koji je nosio i rušio sve pred sobom. Samo mjesto Mežica, uz rijeku Mežu, teško je stradalo. Porušeni su stambeni objekti, uništene prometnice i mostovi, poplavljene zgrade, a najugroženiji stanovnici su evakuirani i čekaju rasplet događanja. Ni najstariji stanovnici ne pamte ovakve poplave, a nisu ni zabilježene u pisanim dokumentima. Ipak, unatoč teškom stanju i velikim štetama, u mjestu se osjeća optimizam i velika solidarnost.

poplave u Korukoj 1

poplave u Korukoj 3

Do samog je mjesta nemoguće doći preko Slovenije jer je nabujala rijeka Meža odnijela pristupne mostove, kao i prometnice. Naš je direktor sa suprugom do samog mjesta stigao s austrijske strane, preko Bleiburga. Prije odlaska, najavio se Kriznom štabu civilne zaštite Mežica kojima su se javili i po samom dolasku te dobili svoj raspored.

poplave u Korukoj 2

- U samom su mjestu još stotine volontera koji pomažu u raščišćavanju, vojska koja postavlja mostove i popravlja ceste, a sve izgleda vrlo dobro organizirano. U susjednoj se općini Črna na Koroškem nalazi hrvatska vojska s teškom mehanizacijom, a austrijska je vojska u mjestu Mežica. - rekao nam je Mirko Jurič.

Zajedno s još desetak volontera, njihovi su zadaci bili čišćenje poplavljenog podrumskog dijela zgrade - pražnjenje podrumskih prostorija, vađenje mulja i čišćenje samih prostorija.

Iako je posao težak i iscrpljujuć, supruga i ja smo se osjećali jako ispunjeno jer smo mogli pomoći u bilo kojem smislu, a domaćini su nam bili izuzetno zahvalni na pomoći. Taj osjećaj vrijedan je svake kapi znoja i uloženog truda i rada. - zaključuje Mirko Jurič, direktor Varaždinskih vijesti i za kraj dodaje kako su na velikom broju ograda izviješeni rukom ispisani plakati zahvala, što svjedoči o zahvalnosti, ali i optimizmu lokalnog stanovništva.

poplave u Korukoj 4

Ukoliko netko želi pomoći, može se javiti Kriznom štabu općine Mežica od kojih će dobiti sve potrebne informacije.