Miroslav Marković: Program koji smo obećali u predizbornoj kampanji ubrzano ispunjavamo Foto: Martin Novosel

Miroslav Marković: Program koji smo obećali u predizbornoj kampanji ubrzano ispunjavamo

VV | 8.9.2021. u 15:02h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Grada Varaždina, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i gradski vijećnik Bruno Ister danas su ispred prostora svoje stranke SDP-a u Trakošćanskoj ulici održali medijsku konferenciju i komentirali par aktualnih tema koje će doći i na dnevni red na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

- Program koji smo obećali u predizbornoj kampanji ubrzano ispunjavamo, iako se u medijskom prostoru u ovih nešto manje od 100 dana događaju strahovite opstrukcije. Želi se stvoriti od strane bivšeg gradonačelnika dojam da se ništa radi, što apsolutno nije točno. Puno toga se planirati raditi i radi se, a promjene se već počinju događati - objasnio je Marković.

Napomenuo je da su učiteljicama i učiteljima koji rade u produženom boravku sklopili ugovore o radu na neodređeno jer dosad se njihov radni odnos prekidao za vrijeme ljetnih školskih praznika, podigli iznose stipendija za deficitarna zanimanja, u svim školama osigurali higijenske potrebštine za učenice slabijeg imovinskog statusa, a sutra je naglasio glasanje za novi režim parkiranja u gradu.

- Naši sugrađani će vidjeti da ono što smo rekli i zacrtali u našem predizbornom programu se upravo i provodi. Ovdje kod Trakošćanske ulice i Ulice Braće Radića od 13 sati više neće biti naplate kao i što će pred ulaz u bolnicu od 15 sati prestati naplata parkiranja. Uveli smo treću zonu. Rekreativci kod Slobode će ponovno moći od 15 sati besplatno parkirati aute i sve te nekakve točke smo postigli u dogovoru s koncesionarom. Ne možemo ga maknuti, ali možemo pregovarati da poboljšamo uslugu - objasnio je Marković te uz to naglasio i izgradnju stanova gdje će mlade obitelji moći dobiti stan uz poticaje te sufinanciranje dječjeg vrtića u Hrašćici.

Ipak zadnjih dana se često spominjala još uvijek kontroverzna lokacija male tržnice koja je već nekoliko puta mijenjala lokaciju i uvijek naišla na nezadovoljstvo građana.

- Za mnoge je sporan, ali za mene nije sporan. Na toj lokaciji će se srediti i parkirna mjesta, a u dogledno vrijeme će se napraviti i nova zelena zona. Ne bježimo od odgovornosti i prihvaćamo naše pogreške, ali ne dozvoljavamo da se na novu upravu baca blato za nešto što nismo krivi - objasnio je Marković.

Nova lokacija kod Ulice Vilka Novaka je izazvala raspisivanje peticije da se tržnica ipak ne gradi na toj lokaciji, ali za sada se prema izjavama Miroslava Markovića namjerava graditi upravo na toj lokaciji.

- Radi se o 185 potpisa sugrađana tog kvarta. Na vrijeme smo obavijestili građane i pregledali cijeli grad za novu lokaciju. To je jedan od projekata koje smo naslijedili. Ne želimo da to propadne. Lokacija kod POS-a je bila adekvatna, ali su se građani pobunili jer ih nije nitko obavijestio da će tamo biti tržnica. Građani je tamo (kod POS-a) nisu htjeli u toj mjeri. To nije nikakav zidani objekt, to je nadstrešnica gdje će domaći proizvođači prodavati domaće proizvode. Taj kvart je lošim urbanizmom izgrađen velik broj stanova bez dovoljno zelene površine. Misle da će se uništiti dječje igralište što nije točno. Ta tržnica nije klasična tržnica gdje će biti veliki promet, već par klupa na 70 do 100 m2. Zelena zona za koju građani opravdano govore da je nema, potrudit ćemo se da vidimo gdje taj dio pojačati i odraditi - istaknuo je Marković.

Marković je i odgovorio na upit o tome da li postoji konflikt interesa u imenovanjima novih direktora u gradskim poduzećima, na što je odgovorio da se mijenjaju upravni i nadzorni odbori i da će oni birati direktore na temelju stručnosti.

- Mijenjamo nadzorne odbore i upravna vijeća koje je ostavio bivši gradonačelnik sa stručnim osobama. Mi to radimo u suradnji s koalicijskim partnerima. Ljude koje je postavio bivši gradonačelnik su upitnih kompetencija. Ne svi, ali mnogi. Kada vidite njegova vijeća i odbore i naša vijeća i odbori, možemo razgovarati jesu ili nisu kompetentni. Oni su naši projektni partneri i sukoba nema jer mi ne postavljamo direktore. Mi postavljamo upravna vijeća i nadzorne odbore koji će u skladu sa svojim ovlastima postavljati i ja tu ne vidim nikakve probelem. Imamo nesuglasica s partnerima, ali to ne izlazi iz neke domene dobre i zdrave suradnje - zaključio je Marković.