Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila Grad Ivanec, Srednju i Osnovnu školu Ivanec

MGA/VV | 11.12.2019. u 17:42h | Objavljeno u Aktualno

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak danas je boravila u službenom posjetu Gradu Ivancu, Srednjoj školi i Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu.

Dobrodošlicu ministrici prilikom njena prvog službenog posjeta Ivancu u Gradskoj je vijećnici poželio gradonačelnik Milorad Batinić, nakon čega je s njom održan sastanak kome su nazočili zamjenik gradonačelnika Branko Putarek i gradski pročelnici Maja Darabuš, Marina Držaić, Stanko Rožman i Ljiljana Risek te direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš.

Nakon što je gradonačelnik ministricu u kratkim crtama upoznao s najvažnijim podacima o Gradu te s izdvajanjima iz gradskog proračuna za predškolski odgoj i školstvo, istaknut je i problem dogradnje Osnovne škole u Ivancu, kako bi se i ovdašnjim učenicima napokon omogućilo pohađanje nastave u jednoj smjeni.

Kao što je poznato, problem je to koji Grad sam na može riješiti, budući da je osnivač škole Varaždinska županija i ona je jedina koja može pokrenuti gradnju, dok lokalna samouprava nad školama nema nikakvih nadležnosti.

Ističući da je upoznata s ovim problemom i činjenicom da je ivanečka škola – iako među najvećima – ostala među par zadnjih škola u Varaždinskoj županiji u kojima se nastava još uvijek održava u dvije smjene, ministrica Divjak kazala je da resorno ministarstvo direktno iz svog budžeta može reagirati samo u slučajevima ako je riječ o školama za posebne potrebe i manjine ili ako je riječ o starim, derutnim školama, u kojima boravak za djecu i zaposlene predstavlja prijetnju sigurnosti.

Kako po tom modelu ivanečka škola ne može u dogradnju,jedina sada raspoloživa opcija jest dogradnja škole kroz sustav javno-privatnog partnerstva, u koji se tada uključuje i država.

Upravo ta točka je i na dnevnom redu večerašnje sjedniceGradskog vijeća Ivanca, na kojoj će se pred vijećnicima naći prijedlog dogradnje škole po modelu JPP-a po kome bi dogradnju s 55% financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 35% Varaždinska županija i 10 % Grad Ivanec.

Prihvate li vijećnici partnerstvo Grada Ivanca u ovome iznosu, Varaždinska županija u obvezi je pokrenuti propisan postupak prema nadležnim državnim tijelima za osiguranje sredstava.

Ministrica se potom uputila u Srednju školu Ivanec, gdje su je, uz ravnateljicu Lidiju Kozina, dočekali i varaždinski župan Radimir Čačić s dožupanom Tomislavom Paljakom te pročelnik za školstvo Miroslav Huđek.

Tom je prilikom obišla i učionicu budućnosti te nazočila dijelu nastave, u kojoj su joj učenici s nekoliko zgodnih prezentacija prikazali kako uz pomoć trigonometrijskih funkcija rješavaju pojedine problemske zadaće, odnosno kako u praksi provode reformu Škola za život.

Također, B. Divjak obišla je i jedan od kabineta čije je opremanje financiralo resorno ministarstvo. U ovom slučaju, to je bio kabinet iz biologije, gdje je gošća iskoristila priliku te i sama bacila pogled kroz mikroskop.

Osim opremanja ovog kabineta, Ministarstvo znanosti i prosvjete financiralo je i nabavu opreme za nastavu kemije, fizike, matematike, geografije i tjelesnog, kao i nabavu projektora te prijenosnih računala za učenike i profesore.

Nakon sastanka s nastavnicima, ministrica se uputila i u Osnovnu školu Ivanec, gdje ju je dočekao ravnatelj Damir Jagić sa suradnicima.

U školi su je domaćini također proveli kroz učionice i kabinete čije je opremanje s 81.000 kuna financiralo resorno ministarstvo i zahvaljujući kojoj se škola opremila raznom nastavnom i drugom opremom, od dalekozora i mikroskopa do protupožarnih ormarića. Ministrica je potom održala i sastanak s nastavnicima.