Ministrica Vučković u Luxembourgu o katastrofalnim posljedicama tuče na poljoprivredne kulture Foto: Martin Novosel

Ministrica Vučković u Luxembourgu o katastrofalnim posljedicama tuče na poljoprivredne kulture

VV | 15.6.2022. u 16:09h | Objavljeno u Aktualno

Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva održano je u ponedjeljak, 13. lipnja 2022. godine u Luxembourgu. Hrvatsko izaslanstvo predvodila je ministrica Marija Vučković.

Ministri su raspravljali o nekoliko tema, a među njima je bila i tema o katastrofalnim štetama koje je u svega nekoliko dana prouzročilo nevrijeme praćeno tučom i nanijelo ogromne štete u voćnjacima, vinogradima, na pojedinim usjevima i u sektoru proizvodnje cvijeća.  Štete se u ovom trenutku još zbrajaju, ali je izvjesno da će biti znatne, a tu je posebice nastradala općina Veliki Bukovec, žila kucavica za proizvodnju cvijeća u Hrvatskoj.

- Uništeni su poljoprivredni proizvodi koji su već bili spremni za tržište, a poseban izazov će biti brzina sanacije šteta, jer se s obzirom na proizvodni proces i specifičnosti proizvodnje obnova mora provesti u kratkom razdoblju. Ovakva situacija stvara dodatni pritisak i otežava oporavak hrvatskog poljoprivrednog sektora u  vremenima kada je poljoprivredna proizvodnja i osiguravanje prehrambene sigurnosti globalni prioritet. Hrvatska će uložiti dodatne napore u osiguravanju stabilnih uvjeta proizvodnje u pogođenim područjima, ali u tome svakako očekujemo svu stručnu podršku i pomoć Europske komisije - apelirala je ministrica Vučković u Luxembourgu.