Ministarstvo znanosti i obrazovanja poništilo natječaj o ravnateljici IV. OŠ Varaždin

vv | 24.10.2023. u 10:54h | Objavljeno u Aktualno

- Zabranjuje se IV. Osnovnoj školi Varaždin, Antuna Matije Reljkovića 36, 42000 Varaždin, imenovanje ravnatelja škole temeljem odluke Školskog odbora od dana 27. rujna 2023. godine budući da je u postupku izbora i imenovanja ravnatelja/ice temeljem natječaja povrijeđen zakon. Žalba na ovo rješenje ne odgađa njegovo izvršenje - stoji u rješenju koje je Gradu Varaždinu uručila prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Provedenom inspekcijom su utvrdili nekoliko propusta u provedbi natječaja za ravnateljicu Snježanu Šitum, a među glavnima su kasna objava natječaja u Narodnim novinama, kao i objava natječaja na mrežnim stranicama škole 11 dana nakon što su se prijave na natječaj već zaključile.

- Natječaj je pao još u proceduralnoj fazi kada su zakasnili s objavom u Narodnim novinama, to je apsolutna nesposobnost stručnih službi škole da raspiše normalan natječaj i da ga provede u skladu s procedurom i zakonom i ako je netko odgovoran za ovo što se dogodilo, to su stručne službe škole. Na stranicama škole je natječaj objavljen 11. rujna, a na samoj objavi natječaja piše da je objavljeno 23. kolovoza. Sigurno nećemo prihvatiti da smo odgovorni za proceduralne greške - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Osvrnuo se i na optužbe platforme Budimo grad koja je u toku ovog slučaja da su članovi SDP pokušali utjecati na izbor ravnateljice izravnim pritiskom na članove Školskog odbora.

- Neosnovane su optužbe da je bilo tko naredio ili prijetio da se mora glasati ovako ili onako. Netko je nama poslao predstavku i nakon što smo vidjeli što je u tome, proslijedili smo predstavku inspekciji. Nikad nisam prije sjednice o odabiru ravnateljice razgovarao s članicom Budimo grada u Školskom odboru, a kamoli tražio na koji način da glasa. Razgovarali smo na konzultacijama gdje smo raspravljali da ćemo poslati predstavku prosvjetnoj inspekciji. Nismo se petljali i nećemo prihvatiti krivicu bilo koga jer je nema, škola je sama ovo odigrala, a mi smo na kraju morali odreagirati - istaknuo je Marković.

Također je naglasio da su problemi u toj školi već godinama evidentni, a nakon ove situacije su pojedini članovi Školskog odbora podnijeli ostavku, a natječaj će se morati ponoviti.

- Očito je da ova škola već dugi niz godina ima problema u kolektivu i sve što se tamo događalo tamo je kulminiralo ovim natječajem. To je škola kojoj treba pomoć. Vidljivo je da tamo postoje problemi jer stara ravnateljica je dala ostavku prije kraja mandata 2024. godine, a već prije toga su poništena dva natječaja za računovodstvo kao i učitelja/icu informatike gdje su uočene proceduralne greške. Tu se rade o nekim dubinskim stvarima koji nemaju veze s nama - istaknuo je Marković.

Kronologija imenovanja ravnateljice IV. OŠ Varaždin by Varazdinske vijesti on Scribd

Rješenje Ministarstva IV Osnovna Škola by Varazdinske vijesti on Scribd