Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo kako će se nadoknaditi nastava Foto: VV arhiva / ilustracija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo kako će se nadoknaditi nastava

Varaždinske vijesti | 30.11.2019. u 08:42h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je pregled stanja na jučerašnji dan za 15 dana izgubljene nastave.

- Pregled stanja nije uputa školama, nego informacija za javnost utemeljena na postojećim propisima s obzirom na veliki broj neprovjerenih informacija i špekulacija koje se pojavljuju u medijskome prostoru - napominju iz ministarstva i dodaju da, sukladno postojećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, nastava traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za učenike završnih razreda srednje škole. Iznimno može trajati i kraće u slučaju proglašenja katastrofe, elementarne nepogode, stanja neposredne ugroženosti i ratnog stanja.

- Stoga nagađanja o mogućem „reprogramiranju“ nastave nisu utemeljena jer to nije moguće bez izmjene zakona - ističu iz ministarstva, prema čijim podacima, nisu sve škole u Hrvatskoj u istoj situaciji vezano uz štrajk.

Koliko škola je u štrajku?

Pema posljednjim podacima 34 osnovne škole i 28 srednjih škola u potpunosti održavaju nastavu.

- Djelomično nastavu održava 274 osnovnih škola i 139 srednjih škola koje u tom slučaju ne moraju nadoknađivati nastavne dane, već samo izgubljene nastavne sate. 441 osnovna škola i 163 srednje škole uopće ne održavaju nastavu, a nemamo podatke o eventualnoj nadoknadi nastave. Prema zakonskoj regulativi, navedene škole koje za vrijeme štrajka nisu uopće održavale nastavu morat će nadoknaditi na današnji dan najviše 15 nastavnih dana - priopćili su iz ministarstva.

Prema informacijama ministarstva, dio škola je do sada nadoknadio određeni broj dana radom subotom ili nenastavnim danima.

- Za škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, a s obzirom na to da je dosad riječ o 15 izgubljenih nastavnih dana, bit će potrebno skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu - kažu iz ministarstva.

Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja). Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.

Što s maturantima?

Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020.

- Pravilnik o provedbi državne mature kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu. Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmijeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine - kažu iz ministarstva i dodaju kako je cilj da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču.

- Napominjemo kako je navedeni pregled stanja izrađen na način da ne uključuje odrade nastave subotama. Svaka škola će nakon okončanja štrajka, ovisno o njihovoj specifičnoj situaciji, moći autonomno odlučiti na koji način će ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante, odnosno odlučiti hoće li dio nastavnih dana odraditi subotama prema ranije poslanoj uputi - zaključuju iz ministarstva.