Ministarstvo graditeljstva sufinancira 19 projekata iz Varaždinske županije Foto: Ivana Dreven

Ministarstvo graditeljstva sufinancira 19 projekata iz Varaždinske županije

| 17.5.2017. u 17:05h | Objavljeno u Aktualno

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević uručio je danas u Beletincu Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći korisnicima, tj. predstavnicima općina i gradova čiji se projekti sufinanciraju sredstvima ovog ministarstva.

U Varaždinskoj županiji odobreno je 19 projekata ukupne vrijednosti 7.011.784,84 kuna, od čega ministarstvo sufinancira 2.090.000 kuna. Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći dobili su gradovi Novi Marof i Lepoglava te općine Vinica, Ljubešćica, Sveti Ilija, Gornji Kneginec, Klenovnik, Jalžabet, Bednja, Donja Voća, Breznički Hum, Vidovec, Petrijanec, Trnovec Bartolovečki, Visoko (2 projekta) i Maruševec, a Odluke o sufinanciranju izrade Prostornih planova dobili su Grad Marof, Općina Sveti Ilija, Općina Ljubešćica i Općina Vinica. Ministarstvo je odobrilo ukupno 336 zahtjeva (popis svih odobrenih zahtjeva možete vidjeti OVDJE) za financiranje projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda, za što je u državnom proračunu osigurano 40 mil. kuna, dok su za izradu prostornih planova uređenja osigurana tri milijuna kuna.

- Ravnomjerni regionalni razvoj prioritet je Vlade RH. Ovim projektima nastojimo ujednačiti komunalni standard diljem Hrvatske. Ne smije se dogoditi da naši sugrađani koji žive u malim sredinama osjete taj hendikep, oni moraju imati standard kakav je i u ostatku Hrvatske - naglasio je ovom prilikom ministar Kuščević koji je, uspoređujući komunalni standard različitih dijelova Hrvatske, napomenuo da je Sjever Hrvatske komunalno dobro opremljen.

- Problema imamo na istoku Slavonije, Lici i Dalmatinskoj zagori. Zato i postoji ova mjera, za koju smo ove godine predvidjeli 40 milijuna kuna i zahvaljujući kojoj će se izgraditi kilometri nogostupa, javne rasvjete, vrtići, šetnici i slično - rekao je Kuščević.

Podjela odluka održana je tako u društvenom domu u Beletincu, s obzirom da je Općina Sveti Ilija za projekte održavanje javnih površina i uređenja centra naselja Beletinec dobila 145.000 kuna. Na odobrenim sredstvima u ime svih gradonačelnika i načelnika zahvalio je načelnik općine Petrijanec Vladimir Kurečić, koji je istaknuo da jedinicama lokalne samouprave, u okolnostima u kojima funkcioniraju, svaka kuna jako puno znači.

- Hrvatska je visokocentralizirana zemlja, više od 90 posto sredstava se "vrti" u državnom proračunu, u ministarstvima i javnim poduzećima. Jako malo dolazi jedinicama lokalne samouprave i to će se morati promijeniti. Također, porezna reforma koja je povećala neoporezivi dio dohotka je dovela do smanjenja prihoda većine općina i gradova, naročito u kontinentalnom dijelu, a u okolnostima u kojima Vlada mora smanjivati proračunski deficit, ovakva je dodjela sredstava itekako značajna. Kaže se "Zrno do zrna pogača, kamen do kamena palača", tako i više ovakvih dodjela, bez obzira na iznose, donosi veliku korist jedinicama lokalne samouprave - istaknuo je Kurečić, dodavši za je Općina Petrijanec dobila 200.000 kuna kojima će sufinancirati nabavku komunalnog traktora koji će služiti za održavanje javnih površina, ali i u sklopu novoosnovane općinske komunalne tvrtke "Priroda".

- Naime, Općina Petrijanec će se kroz svoju tvrtku baviti proizvodnjom povrća, bobičastog voća i sličnog, čemu će multifunkcionalni traktor itekako doprinijeti. Pomoću ovih 200.000 kuna lakše ćemo realizirati ovu investiciju ukupne vrijednosti oko 300.000 kuna - pojasnio je Kurečić.

Kušćević se osvrnuo i na projekte energetske učinkovitosti.

- Energetska učinkovitost je trenutno najveći program Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Samo na području ove županije trenutno financiramo 15 višestambenih zgrada, ukupne vrijednosti oko 17 milijuna kuna te šest škola i vrtića vrijednosti 15 milijuna kuna. No to nije sve, jer je Vlada prije mjesec dana usvojila Program energetske obnove zgrada javnog sektora, gdje će svi gradonačelnici, načelnici, župani i ravnatelji javnih ustanova za mjesec dana moći prijaviti projekte. Za provedbu tog programa do 2020. godine smo osigurali 211 milijuna eura. To je dobar program koji će podići građanski sektor i omogućiti velike uštede i kojim ispunjavamo ciljeve Europske komisije - naglasio je.

Dodao je da je za projekte višestambenih i odgojno-obrazovnih zgrada u natječaju predviđeno 150 milijuna kuna. Međutim, vrijednost prijavljenih projekata iznosila je više od 500 milijuna kuna, stoga su zahvaljujući suradnji Ministarstva graditeljstva i Ministarstva regionalnog razvoja u europskom fondu osigurana sredstva za sve projekte, tako da će svima koji su zadovoljili kriterije natječaja biti odobrena sredstva.

- To je prvi put da je riječ o europskim sredstvima, a ne kao "do jučer", o nacionalnim sredstvima. Moram istaknuti da smo u 2017. godini prvi put, otkako smo članica EU, povukli više sredstava nego što smo uplatili u europski proračun. Uplatili smo tri milijarde kuna, a do sada smo povukli više od šest milijardi kuna. Financijski je plan da se do kraja ove godine povuče nešto više od 13 milijardi kuna, što je pokazatelj da nam u Hrvatskoj treba politička stabilnost kako bismo sve ove programe proveli do kraja - napomenuo je Kušćević.

Podjeli odluka prisustvovali su i pomoćnik ministra Milan Rezo te saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci