Ministar Piletić najavio nova porezna rasterećenja i veće plaće za sve Foto: screenshot HRT

Ministar Piletić najavio nova porezna rasterećenja i veće plaće za sve

Varaždinske vijesti/HRT | 2.5.2023. u 11:30h | Objavljeno u Aktualno

Sindikati od Vlade traže povećanje materijalnih prava, ugovaranje najniže osnovne plaće, jače inspekcijske nadzore, sustavno kolektivno pregovaranje na svim razinama bez izdvajanja statusa pojedinih skupina radnika posebnim zakonima. Istovremeno, premijer Andrej Plenković najavio je da od 1. siječnja dolaze nova porezna rasterećenja.

Detalje vezane za porezno rasterećenje i rast plaća objasnio je programu HTV-a Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, prenosi portal HRT-a.

- Što se tiče zaposlenih trebalo bi donijeti niže stope poreza na dohodak. Podsjetit ću da je Vlada već nekoliko puta snižavala stopu poreza na dohodak, da smo u dva puta povećali osobni odbitak i da je sve to rezultiralo povećanjem prosječne plaće za 48 posto. S tom praksom želimo nastaviti i dalje. Sama primjena te nove reforme trebala bi stupiti na snagu s 1. siječnja 2024. godine, rekao je Piletić.

Kada novi paket bude spreman, premijer i ministar financija će ga predstaviti javnosti.

- Mislim da je to najbolja čestitka radnicima povodom Praznika rada, dodao je Piletić.

Proračun države i jedinica lokalne i regionalne samouprave iz godine u godinu rastu ponajprije zbog povećanih prihoda na ime poreza na dohodak.

- Tu vidimo mogućnost da s manjim stopama omogućimo veće plaće svim radnicima, pojasnio je Piletić.

Iz oporbe dolaze kritike. Čelnik SDP-a Peđa Grbin poručio je da se radi o predizbornom triku te da porezno rasterećenje treba biti sada.

- Najavljene izmjene trebaju proći proceduru čitanja u Saboru u dva kruga. Ponovit ću još jednom Vlada je nekoliko puta podigla neoporezivi dio dohotka s 2400 kuna na 4000 kuna, povećani su osobni odbitci i u proteklom razdoblju je smanjena stopa poreza na dohodak. Dakle, ništa novo nego nastavak Vladine politike poreznog rasterećivanja samoga rada, samim time i veće plaće u Hrvatskoj za sve, poručio je Piletić.

- O izjavama gospodina Grbina najbolje govore ankete rejtinga stranaka iz mjeseca u mjesec. Štogod da kaže, neće mu ići u prilog, dodao je ministar.