VIDEO Davor Božinović: Najveći dio onoga što je propisano će se produžiti na istek 18. travnja u ponoć

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.4.2020. u 14:34h | Objavljeno u Aktualno

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. Tako su u posljednja 24 sata potvrđena 23 nova slučaja, što znači da je od početka epidemije potvrđeno 1814 zaraženih osoba. Preminula je jedna ženska osoba u Osijeku.

- Ukupno imamo 36 preminulih. Srednja dob bolesnika je 50,50 godina, a više je zaraženo žena (52,2 posto) od muškaraca (47,8 posto). Ukupno testiranih imamo 20.953, od čega 796 u zadnja 24 sata, i dalje pada postotak pozitivnih među ispitanim bolesnicima. Na respiratoru je 30 bolesnika, dok je hospitaliziranih 372. Oporavljenih imamo 359, što je 47 više nego jučer. Kod kuće je oporavljenih 241 osoba, što je 24 više nego jučer. Ukupan broj oporavljenih je 600 - istaknuo je Beroš.

Među ostalim,  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na mjere Stožera, koje ističu u nedjelju, odnosno slijedi li nam ublažavanje mjera ili produžetak.

- Kao što vam je poznato od prvog dana vrlo otvoreno komuniciramo na dnevnoj bazi s vama. U ovom trenutku je točna činjenica da će mjera isteći 19. travnja i da ćemo u tom smislu morati neke mjere ili većinu njih produžiti. Ono što je izvjesno, mi definitivno krećemo u smjeru faze u kojoj će doći do određenih popuštanja. Predsjednik Vlade je zatražio od svih ministara da sa današnjim danom pripreme jedan pregled aktivnosti, posebno gospodarskih, koje su, s ekonomske točke gledišta nužne, da se aktiviraju čim prije. Naravno nakon toga će svoj sud dati epidemiološka struka u smislu koje i kako te aktivnosti organizirati na način da se ispoštuju sve one mjere koje su se u ovom razdoblju pokazale najvažnijima u borbi protiv širenja koronavirusa i onda nakon toga će Vlada zauzeti svoje stajalište, a Stožer svoje. Izvjesno je da će se najveći dio onoga što je propisano, s obzirom na istek 18. travnja u ponoć, produžiti, ali je isto tako izvjesno da ćemo kao i do sada vrlo oprezno krenuti u popuštanje mjera. Svako popuštanje nosi i određeni rizik tako da moramo pratiti rezultat onoga što će biti vezano za popuštanje mjera i hoće li se popuštanje odraziti na povećani broj oboljelih. Virus je pokazao da se može vrlo brzo širiti ako su nekontrolirati uvjeti, a naši su postupci do sada pokazali opravdanost - rekao je Božinović.