VIDEO Minerva nakon energetske obnove zasjala u novom ruhu, započinje i gradnja Spinalnog centra Foto: Krešimir Đurić

VIDEO Minerva nakon energetske obnove zasjala u novom ruhu, započinje i gradnja Spinalnog centra

| 21.9.2020. u 16:05h | Objavljeno u Aktualno

Završila je energetska obnova Minerve, najvećeg objekta Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Projekt je vrijednosti 83,5 milijuna kuna, uz sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok cjelokupno ulaganje, koje uključuje i vlastita sredstva bolnice, iznosi više od 90 milijuna kuna.

O ovom, ali i drugim projektima energetske obnove koji se provode u Specijalnoj bolnici razgovarali smo s njenim ravnateljem, dr. Denisom Kovačićem.

- Projekt energetske obnove objekta Minerve jedan je od tri projekta energetske obnove koji se trenutno provode u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, a ujedno je i najveći. Sam projekt energetske obnove Minerve je završen, a u tijeku su prateći radovi koje smo sami financirali kako bismo objekt u potpunosti mogli staviti u funkciju i koji također završavaju ovih dana pa krećemo i s punjenjem kapaciteta, odnosno s normalnim radom, koliko je to moguće u ovim uvjetima “novog normalnog”. Uključujući i sve popratne radove, ukupno je u obnovu Minerve uloženo više od 90 milijuna kuna. Što se tiče samog projekta energetske obnove, oko 50 posto su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak se sufinancira iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata te vlastitim sredstvima same bolnice i kreditnim zaduženjem bolnice. Vraćanje kredita u normalnim okolnostima ne bi smjelo biti nikakav problem. Iako je koronakriza kriza narušila poslovanje svih, pa tako i nas, poček na kredit je jednu, odnosnu dvije godine na drugim objektima, i nadamo se da će u tom razdoblju situacija stabilizirati i da će se funkcioniranje svih naših objekata vratiti u “normalu”.

Koje je radova obuhvatila obnova Minerve?

- Projekt energetske obnove obuhvatio je radove na vanjskoj ovojnici, stavljena je termo fasada, ugrađena su nova vrata i prozori, uređeni su ravni prohodni i neprohodni krovovi, terase i dio trga ispred Minerve. Drugi dio trga zbog pravila energetske obnove nije mogao biti uključen u projekt, jer je riječ o krovu negrijanog prostora, odnosno garaže. On sada i vizualno odudara od ostatka trga, ali već imamo i projekt za uređenje tog dijela trga. Također, ugrađene su nove instalacije, kablovi i cijevi. Moram napomenuti da je hotel star gotovo 40 godina tijekom kojih nije bilo značajnijeg ulaganja pa je, zbog dotrajalosti, tek kod izvođenja radova uočena potreba za dodatnim zahvatima koji nisu bili predviđeni projektom, što smo morali urediti o vlastitom trošku. Nećemo tu stati, jer inače ćemo ponovno doći u sličnu situaciju. Dakle, moramo kontinuirano ulagati.
Sve sobe će biti klimatizirane, imaju televizore, promijenjeni su i svi podovi u hodnicima i smještajnom dijelu, promijenjena su sva kupaonska i ulazna vrata u sobe, pa sada se ulazi s karticom, a promijenjena su i grijaća i rasvjetna tijela. Promijenjen je i velik dio namještaja, budući da je stari bio još iz 1982. godine, a planiramo do kraja sljedeće godine novi namještaj staviti u sve sobe. Energetskom obnovom smanjila se i emisija plinova te potrošnja energije, i to za oko 67 posto. U sklopu ovog objekta uređena je i fotonaponska elektrana, koja je jedna od najvećih, ako ne i najveća na objektima ovakve vrste.

U kojoj je fazi energetska obnova drugih objekta, kada počinje izgradnja Spinalnog centra te ima li bolnica dovoljno stručnog kadra pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...