Miličić: Derogacija Zakona o radu i rezanje radničkih prava donijeli bi nepopravljivu štetu gospodarstvu

| 6.4.2020. u 19:27h | Objavljeno u Aktualno

Najavljeno donošenje zakona kojim će se regulirati radni odnosi za vrijeme trajanja kriznog stanja zbog širenja virusa COVID-19, a kojim će se suspendirati važeći Zakon o radu, duboko je problematično, drži Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata.

Kako napominje, radnička prava i važećom su zakonskom regulativom slabo zaštićena, stalno se krše, a ta se kršenja rijetko evidentiraju i još rjeđe sankcioniraju, kao što je, primjerice, slučaj s (ne)isplatama većih nadnica za nedjeljni rad.

- Predloženim kriznim zakonom takva bi se situacija legalizira, a otvara se i dodatni prostor za zloupotrebe. Konkretno, predloženim zakonskim mjerama, sudeći prema onome što se izvještava, omogućuje se maksimalno rezanje materijalnih prava radnika, uređivanje radnih uvjeta i radnog vremena isključivo jednostranim odlukama poslodavca. Također se razmatra oduzimanje ovlasti izabranim radničkim predstavnicima te smanjivanje zaštite na radu, dakle, ugrožavanje zdravlja radnika, upozorava.

Osim evidentne štetnosti po prava i materijalni položaj radnika, ovakve mjere za čelnika RIS-a problematične su i zbog pravne nesigurnosti, koju će prouzročiti omogućavanje jednostranog isključivanja prava iz kolektivnog ugovora, kao i mogućnost isključenja odredbe o primjeni povoljnijega prava za radnika.

- Predloženim isključenjem obveze savjetovanja s radničkim vijećem potkopavaju se izborena prava u sferi industrijske demokracije, a to je već korak k autoritarnosti i ‘’diktaturi kapitala’’. Uz spomenute mogućnosti zloupotrebe, Miličić kao najtežu posljedicu derogacije ZoR-a navodi katastrofalan utjecaj na gospodarstvo.

- To je upravo suprotno onome što je njihov navodni cilj. Između ostalog, provedba predloženih mjera dodatno će potaknuti ekonomsku emigraciju, dakle, masovno iseljavanje radnog stanovništva, a upravo je navodni manjak radni snage najveći problem s kojim se suočavaju naši poslodavci i o čemu neprestano govore. Provođenje ovih mjera bilo bi užasno kratkovidno, ako nam je cilj jačanje i stabilizacija gospodarstva, upozorava.

No, kako dodaje, poslodavci i njihove udruge o tome ne govore jer, valjda, računaju na rezervnu armiju radne snage, odnosno na sve one koji će ostati bez posla zbog korona krize.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci