Milanović o navijačima u Grčkoj: To su naši ljudi, naši mangupi, nisu ratni zločinci! Foto: predsjednik.hr

Milanović o navijačima u Grčkoj: To su naši ljudi, naši mangupi, nisu ratni zločinci!

vv | 23.8.2023. u 10:49h | Objavljeno u Aktualno

"Ovo što se radi je tema za Europski parlament! Gdje su naši EU parlamentarci"

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je u utorak, uoči dolaska u Varaždin na Špancirfest, angažman izvršne vlasti po pitanju hrvatskih državljana koji su u zatvoru u Grčkoj.

"To je čista politika"

- Vladi nije jednostavno, premijer je nakon nekoliko dana rekao točno isto ono što sam i ja. I njemu je sumnjivo. Čekamo da vidimo za što ih se točno tereti. Ne mogu te bez pravne osnove držati lišenog slobode. To je jedan od temelja europskog kontinentalnog prava, ta sloboda. U slučaju ovih naših baraba taj korpus je grubo prekršen. Ja to ne vidim kao vladavinu prava nego kao jednu masovnu retalijaciju prema jednoj etnički, odnosno državljansko obojenoj skupini - izjavio je predsjednik Zoran Milanović na upit novinara je li zadovoljan angažmanom izvršne vlasti oko hrvatskih državljana koji su u zatvoru u Grčkoj.

- Oni su tamo skupili sve hrvatske navijače i strpali ih u zatvor. I sada Bad Blue Boyse i njihov način ponašanja pokušaju uklopiti u nekakvo kolektivno kazneno djelo koje proizlazi iz pripadnosti nekoj organizaciji - pojasnio je predsjednik Milanović. Dodao je da se u zatvoru ne zadržava sto ljudi radi organiziranja tučnjave te da je organiziranje radi lišavanja života neke osobe nedokazivo.

- Jer sam siguran da nitko nije išao s tom namjerom. Drugim riječima, to je čista politika. Nažalost, na to smo navili iz tih dijelova Europe i tu Vlada nije mogla učiniti ništa. To treba javno reći - istaknuo je Milanović.

"Politička farsa"

- Prvih pet dana, koliko je u Grčkoj rok da možete držati nekoga u zatvoru, ja sam rekao OK. U tih pet dana odvoji žito od kukolja, a nakon toga onima koji su krivi sudi, a ostali neka idu doma, uz neku možda prekršajnu kaznu. Ali, ne može se biti u pritvoru i lišen slobode tjednima i mjesecima. To ne dolazi u obzir - rekao je predsjednik još jednom istaknuvši kako je to jedna politička farsa u kojoj hrvatska Vlada mora pokazati i stvoriti dojam da je učinila sve što može, a ne može puno.

- Ovo što se radi je tema za Europski parlament! Gdje su naši EU parlamentarci? Ne zasjedaju. Pa nisam ja taj koji o tome treba govoriti, ali drago mi je da smo se premijer Plenković i ja u principu složili u onom bitnom - da je ovo nedopustivo. To su naši ljudi, naši mangupi, nisu ratni zločinci - zaključio je predsjednik Milanović.

Podsjetimo, predjednik Zoran Milanović će u danas, u srijedu, posjetiti Grad Varaždin. U 18 sati obići će tradicionalnu kulturno - turističku manifestaciju Špancirfest 2023., a obilazak će započeti na Trgu slobode.