Zašto Varaždinska županija, među rijetkima, ima više doseljenih nego iseljenih ljudi? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zašto Varaždinska županija, među rijetkima, ima više doseljenih nego iseljenih ljudi?

IHR/Varaždinske vijesti | 3.8.2020. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija atraktivna je za život! To bi mogli zaključiti temeljem podataka o Migracijama stanovništva RH u 2019. godini koje je krajem srpnja objavio Državni zavod za statistiku.

U Varaždinsku županiju se u prošloj godini doselilo 2.249 građana, dok je iz nje iselilo 2.231. Zahvaljujuči tome, bilježi pozitivan saldo ukupne migracije (razlika između ukupnog broja doseljenih iz druge županije i inozemstva te ukupnog broja odseljenih u drugu županiju i inozemstvo), koji iznosi 18, a s takvim podacima može se pohvaliti još samo Grad Zagreb i osam hrvatskih županija.

Pozitivan saldo ukupne migracije imaju i Zagorci. Prema objavljenim podacima, prošle se godine u Krapinsko-zagorsku županiju doselilo 311 stanovnika više nego što ih se odselilo. S dobrim podacima se, nažalost, ne mogu pohvaliti Međimurci. Iz te se županije u prošloj godini odselilo 308 stanovnika više nego ih je tamo odlučilo doći živjeti, a iz Koprivničko-križevačke županije otišlo je 652 više stanovnika od broja onih koji su u nju došli.

Ipak, najveće iznenađenje u prošloj godini je broj doseljenih iz inozemstva. U toj se godini u Varaždinsku županiju doselilo 841 stanovnika iz drugih županija i čak 1.408 iz inozemstva! To je najviše u zadnjih pet godina i čak dvostruko više u odnosu na 2018. godinu, kada se u Varaždinsku županiju doselilo 718 osoba iz inozemstva! Najmanji broj „doseljenika” iz inozemstva u zadnjih pet godina Varaždinska županija imala je 2016. godine – 195, a te je godine iz naše županije u inozemstvo otišlo živjeti čak 1.021 osoba.

Iako Varaždinska županija bilježi pozitivni saldo ukupne migracije, trend odlazaka i dalje je prisutan.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u