Od 20. do 25. kolovoza 54. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije AGRA Foto: Kmetijsko-živilski sejem AGRA / Facebook

Od 20. do 25. kolovoza 54. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije AGRA

D.P./Varaždinske vijesti | 10.8.2016. u 09:13h | Objavljeno u Aktualno

U Gornjoj Radgoni će se od 20. do 25. kolovoza održati 54. po redu međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - AGRA na kojem će se predstaviti 1.798 izlagača iz 30 zemalja na izlagačkom prostoru veličine 70.800 kvadratnih metara.

AGRA posebnu pozornost posvećuje Međunarodnoj godini mahunarki. Država partner je Mađarska, a predstavit će se i Bjelorusija, Poljska, Zagrebačka županija i Županijska komora Sisak iz Hrvatske te Srbija s Autonomnom pokrajinom Vojvodinom.

Mehanizacija i izložbe životinja AGRA će predstaviti u svijetu najprepoznatljivije robne marke poljoprivredne mehanizacije, sve ono što je potrebno za proizvodnju zdrave hrane na način koji nije štetan za okoliš te vrhunske prehrambene proizvode, hranu i vino iz Slovenije.

Na izložbenim prostorima, kao i u pripremi stručnih događanja i prezentacija, sudjeluju najistaknutije gospodarske i stručne institucije. Prikazat će se ekološka proizvodnja hrane, gospodarenje šumama i drvom, poljoprivredna mehanizacija za siguran i prihvatljiv rad, a organizirat će se i izložba životinja u stajama, kao i u manježi, s pratećim stručnim događanjima.

Izlagat će se slovenske autohtone životinjske pasmine; goveda, konji, svinje, stoka sitnog zuba, pčelarstvo, male životinje i ribe u ribnjaku. Permakultura i sajamska njivaZa sve posjetitelje koji se poljoprivredom bave profesionalno ili iz hobija, namijenjene su izložbe na glavnom sajamskom vrtu, permakulturnom vrtu, kao i na sajamskoj njivi, gdje će osim sadnica biti moguće vidjeti vrtne trave, jestiv kukuruz, industrijsku konoplju te začinsko i aromatično bilje.

Oaza zelene poslovne mogućnosti prikazat će na-sad hmelja, slovenskog izbo-ra sadnica vinove loze, stare vrste jablana, kao i šumske nasade i nasade za parkove.

AGRA-u prate značajna stručna savjetovanja, društveni susreti, tržnice, degustacije, natjecanja i zabavna događanja.

Bienalno se održava i 20. međunarodni sajam ambalaže, tehnike pakiranja i logistike INPAK.

Sudionici iz Hrvatske na sajmu AGRA predstavljaju se Zagrebačka županija i Županijska komora Sisak iz Hrvatske. Dan Zagrebačke županije bit će u ponedjeljak 22. kolovoza.

U 10 sati u dvorani 4 bit će predstavljeni projekti i proizvodi Zagrebačke županije za Europu. U 13 sati u Vinskom hramu sli-jedi degustacija pjenušavih vina Zagrebačke županije, koju će voditi vinska kraljica Zagrebačke županije.

Također, na sajmu će biti mnogi značajni izlagači iz Hrvatske, a brojni hrvatski su-dionici na međunarodnim ocjenjivanja mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječ-nih proizvoda i ocjenjivanju Vina Slovenije Gornja Radgona 2016. nagrađeni su najvi-šim priznanjima.

AGRA U BROJKAMA

  • 1798 izlahača
  • 30 država
  • 70.800 četvornih metara izložbenog prostora