Međimurska, Varaždinska i Istarska županija vodeće po udjelu povučenih EU sredstava u odnosu na ostale

Varaždinske vijesti | 16.10.2021. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Po udjelu povučenih sredstava nakon vodeće Međimurske županije s udjelom od 8,33 posto slijedi Varaždinska županija sa 7,35 posto, Istarska sa 6,43 posto

Županije su lani povukle iz EU ukupno 1,27 milijardi kuna, uključujući i Grad Zagreb. Bez njega je taj iznos oko milijardu kuna. Najviše sredstava iz EU po stanovniku povukla je Međimurska županija, a slijedi ju Virovitičko-podravska županija. Međimurska je i vodeća je i po udjelu povučenih sredstava u odnosu na ostale županije, a iza nje su Varaždinska i Istarska županija te je vodeća po rastu povučenog novca u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Pokazuju to podaci FINA-e i konsolidiranih proračuna, na temelju kojih je analizu napravio portal zupan.hr

Trend rasta povučenih sredstava u razdoblju od 2017. do 2020. godine  iznosio je 94 milijuna kuna u Međimurskoj županiji, Varaždinskoj 75,9 milijuna kuna te Istarskoj 66,4 milijuna kuna. Međimurska županija je po stanovniku povukla 933,89 kuna, a Varaždinska 532.

Medimurska_zupanija_najuspjesnija.jpg

- U obrazovanju je sredstvima EU fondova sufinanciran projekt obnove i dogradnje osnovnih i srednjih škola, izgrađen je studentski dom, obnovljen učenički dom te radionice za strukovno obrazovanje. Građanima Međimurja osiguran je veći standard u zdravstvenoj skrbi. Međimurska županija je prijavila i provela projekt nabavke preko 700 komada dijagnostičko terapijske opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu, obnovljene su ambulante opće obiteljske medicine, odjeli Županijske bolnice Čakovec te je rekonstruiran i obnovljen bolnički Paviljon za potrebe dnevne bolnice. Od kapitalnih investicija, koje su izgrađene dijelom iz Europskih fondova, dva su znanstveno istraživačka centra, Metalska jezgra i Centar održivog razvoja, zatim Centar kompetentnosti iz strojarstva, Tehnološko inovacijski centar i Poduzetnički inkubator te ulaganja u gospodarske zone. Ljetos je završen Projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovca u Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja, jedan od najvećih projekata sufinanciranih iz EU fondova, a sam natječaj bio je među najkompleksnijima za prijavu, navode u Međimurkoj županiji koja ima spremno novih 158 projekata vrijednih preko 3 milijarde kuna, od čega projekti vrijedni oko milijardu kuna imaju spremnu i svu projektnu dokumentaciju.

Prema najavama iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u novom financijskom razdoblju sredstva će se usmjeriti na regionalni razvoj, koji će biti ravnomjeran, a ne kao ranije, usmjeren samo na nerazvijena područja.

Podjelom zemlje na četiri statističke NUTS2 regije – Panonsku Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku, Grad Zagreb i Sjevernu Hrvatsku dana je veća šansa razvoju sjevera Hrvatske.

Zahvaljujući tome poduzetnici će imati više stope sufinanciranja u svim regijama u odnosu na prije. Uz prethodni Razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem, sada je isti takav spreman za sjeverne županije te one na jugu zemlje.

Hrvatskoj je dostupno oko 25 milijardi eura, koje će koristiti kroz Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. i Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Označeno u