Međimurje online: Sve srednje škole od ponedjeljka idu s nastavom na daljinu

Napisao/la: VV -

Od subote, 28. studenoga u Hrvatskoj na snagu stupaju nove mjere, prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, među kojima su obustava rada ugostiteljskih objekata, zabrana svi javnih događaja i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, obustava sportskih natjecanja i treninga osim za sportašice i sportaše I., II. i III. kategorije, obustava rada teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara. S obzirom na nepovoljnu situaciju u Međimurskoj županiji i u okruženju, Stožer civilne zaštite Međimurske županije, na prijedlog epidemiološke službe ZZJZ MŽ donio je odluku o prelasku nastave u srednjim školama na C model narednih dva tjedna, što znači da se od ponedjeljka, 30. studenoga do petka, 11. studenoga 2020. nastava u svim međimurskim srednjim školama odvija online.

Iako je epidemiološka situacija u srednjim školama stabilna, izazov se javlja u javnom linijskom prijevozu u kojem učenici sudjeluju s ostalim putnicima te dolazi do mogućeg epidemiološkog problema.

- Obrazovni sustav Međimurske županije na svim razinama dobro funkcionira i prilagođava se novim situacijama. Ipak, u dogovoru s epidemiolozima i ravnateljima srednjih školama odlučili smo se na ovu mjeru u nadi da će doprinijeti poboljšanju situacije, no apeliramo na učenike srednjih škola, za koje smatramo da su odgovorne i zrele mlade osobe, da naredna dva tjedna ne koriste za druženja, već da ostanu kod kuće i posvete se svojim školskim obavezama, s obzirom na to da im predstoji kraj polugodišta - pojasnila je pročelnica UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženka Novak.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije pomno prati situaciju u županiji te, kako je istaknuo načelnik Stožera Josip Grivec, želi biti spreman za sve potencijalne situacije. Početkom tjedna, u svega 36 sati, formiran je izvanbolnički tercijarni respiratorni centar za područje Međimurske županije. Tako je osigurana daljnja održivost zdravstvenog sustava jer je osposobljeno 50 soba s 80 kreveta opremljenih svom potrebnom medicinskom opremom, mobilnom ljekarnom, televizorom i internetom. Izdvojeni prostor organiziran je kao preventivna mjera zbrinjavanja bolesnika pozitivnih na virus COVID-19 te će biti u funkciji samo ako kapaciteti Županijske bolnice Čakovec ne budu dovoljni za smještaj i zbrinjavanje svih pacijenata, kako je naglasio ravnatelj ŽBČ-a dr.med. Tomislav Novinščak, pritom zahvalivši svim institucijama, ustanovama, privatnim poduzećima i pojedincima na brojnim donacijama koje svakodnevno pristižu u Županijsku bolnicu Čakovec.

- Zdravstveni sustav je spreman i dobro organiziran, imamo potrebnu opremu i lijekove te se nadamo da će se nove mjere povoljno odraziti na sustav - rekao je Novinščak.

Pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač uputila je apel građanima da u slučaju pojave simptoma kontaktiraju liječnika opće prakse ili Pozivni centar Doma zdravlja na broj 040 372-372.

- Virus je za sada ušao u 13 domova za starije i nemoćne u Međimurju, a trenutno je pozitivno 92 korisnika od oko 1500. Apeliramo i na vlasnike i korisnike obiteljskih domova da kada primijete simptome i povišenu temperaturu, odmah kontaktiraju liječnika i epidemiološku službu - naglasila je.

Pojasnila je da svaki dom ima svog epidemiologa koji 24 sata nadzire stanje, a za slučajeve u kojima dom za starije nema adekvatno osposobljeno medicinsko osoblje, osnovan je covid mobilni tim koji izlazi na teren, obavlja pregled bolesnika i može izvaditi bris. Za kontaktiranje covid mobilnog tima potrebno je nazvati broj 040 372-372.

Na epidemiološku situaciju u Međimurskoj županiji osvrnuo se i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je naglasio da je prioritet očuvanje zdravlja građana i zdravstvenog sustava.

- Prošlo je točno 9 mjeseci kako pratimo situaciju vezanu uz COVID-19, donosimo odluke i mjere, nastojimo imati održiv zdravstveni sustav. Situacija nije nepovoljna samo kod nas, već i u našem okruženju jer su najpogođenije regije u Europi u krugu od 50 kilometara, a to su uz nas, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija te u susjednim zemljama Koruška i Prekmurje - istaknuo je Posavec. 

Jedna od mjera kojom se nastoji pomoći održivosti zdravstvenog sustava je i velik broj testiranja koja se obavljaju u Međimurskoj županiji, čak tri puta više testiranja u odnosu na Hrvatsku, zahvaljujući mikrobiološkoj dijagnostici koja je nabavljena u kolovozu kako bi se što većem broju građana omogućilo testiranje te kako bi rezultati testiranja bili gotovi istog dana s ciljem da se pozitivne osobe odmah izoliraju, jer što ranija informacija o pozitivnim slučajevima dovodi do pravovremene reakcije u zdravstvenom sustavu.

- Nismo slučajno već na proljeće nabavili respiratore, uređaje za mikrobiološku dijagnostiku, nabavili opremu, osposobili tercijarni respiratorni centar. Ne želimo postavljati šatore i aktivirati dvorane, već smo osposobili čvrst i siguran sustav u kojem će naši pacijenti biti kvalitetno zbrinuti - zaključio je župan Posavec te dodao kako moramo čuvati sebe i druge te biti maksimalno odgovorni.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda obrađeno je 374 uzoraka, od čega je evidentirano 170 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. Na temelju kliničke slike (bez testiranja), COVID-19 je dijagnosticiran kod 10 osoba, dok je iz drugih županija prijavljeno da je PCR testom dokazan virus kod 3 osobe s prebivalištem na području Međimurske županije. Tako da su u protekla 24 sata registrirane 183 novopozitivne osobe (zbroj PCR pozitivnih pacijenata iz mikrobiološkog laboratorija ZZJZ MŽ, sa prebivalištem/boravištem u MŽ + klinički COVID i COVID oboljeli iz drugih županija). U proteklih 24 sata oporavilo se 159 osoba. Broj aktivnih slučajeva u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 418. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 22 209 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirano je 97 pacijenta pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 15 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 7 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 11 covid pozitivnih pacijenata. U proteklih 24 sata evidentirane su dvije preminule COVID-19 pozitivne osobe, muška osoba stara 66 godina i ženska osoba stara 79 godina, oboje s dodatnim kroničnim bolestima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.