Zatražili da osobe koje odlaze u Mađarsku, Sloveniju i Austriju po robu ne moraju u samoizolaciju Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zatražili da osobe koje odlaze u Mađarsku, Sloveniju i Austriju po robu ne moraju u samoizolaciju

VV | 2.5.2020. u 13:35h | Objavljeno u Aktualno

Stožer civilne zaštite Međimurske županije uputio je inicijativu Nacionalnom stožeru da osobe, koje odlaze u susjedne zemlje, Mađarsku, Sloveniju ili Austriju po robu ili radi obavljanja prije dogovorenog posla ne moraju prilikom dolaska u Hrvatsku otići u samoizolaciju.

- Radnici koji odlaze po robu ili obavljaju neki posao suzdržavaju se od bilo kakvog kontakta koji nije povezan s poslom. Znači, oni ne bi trebali biti s nikim, došli bi u sjedište tvrtke u stranoj zemlji, utovarili robu i bez izlaska iz vozila vratili bi se u Hrvatsku. Tražimo da te osobe ne budu u samoizolaciji, jer nemaju nikakve simptome koji bi ukazivali da su zaraženi virusom Covid-19. Jednako tako, moramo voditi računa i o dnevnim migrantima, obzirom da smo na granici Slovenije i Mađarske, u blizini Austrije i ako smo se cijelo to vrijeme uspjeli uspješno nositi s pandemijom, vjerujem da prateći brojke i u susjednim zemljama se može tražiti pojednostavljenje života tim ljudima. Uz naravno, poštivanje svih uputa, preporuka i mjera - rekao je načelnik međimurskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec.

Dodao je kako svakodnevno stožeri moraju provoditi kontrole i pisati izvješća Nacionalnom stožeru o utvrđenim nepravilnostima oko pridržavanja svih mjera fizičkih udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora, korištenja zaštitne opreme, pridržavanje obaveza poslodavca da osigura uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama, zabrane javnih okupljanja, radnog vremena objekata koji rade, poštivanje upute o zabrani broja okupljenih osoba, o broju ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi, vjerskim okupljanjima, poljoprivrednim aktivnostima.

- Zadovoljstvo nam je istaknuti kako se naši poslodavci, radnici, vlasnici objekta dosljedno drže svih uputa i mjera pa većih nepravilnosti nema - zadovoljan je Grivec.

Označeno u