Martinčević: Zakasnili ste s prijavom projekata, a sad nas hoćete zadužiti! Čehok: Daleko ste iza nas!

| 16.12.2019. u 14:02h | Objavljeno u Aktualno

Gradska vijećnica Reformista Natalija Martinčević prozvala je tijekom aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, koja je još u tijeku, gradske vlasti jer su, kako ističe, zbog nemara propustile osigurati 12,7 milijuna kuna iz državnog fonda.

Ti su novci trebali biti osigurani kao domicilna komponenta za obnovu 2. i 5. osnovne škole u Varaždinu, te sada te novce Grad mora osigurati zaduživanjem, upozorava Martinčević.

- Zakasnili ste deset dana s prijavom na fond za nacionalnu komponentu za energetsku obnovu škola, i sada za to tražite zaduženje, a mogli ste novac dobiti od ministarstva. Županija je iz toga fonda osigurala već 49 milijuna kuna, a Grad Varaždin nula kuna. Županija obnavlja 22 škole, od čega ih je osam već završila, a Vi još niti jednu niste započeli - ističe Martinčević.

Gradonačelnik Čehok odgovorio je da je o tome već više puta govorio pojašnjavajaći da je ovdje došlo do greške ministarstva koje im je dalo više novaca nego što su tražili te se tako greškom ministarstva nisu mogli prijaviti.

Vijećnica nije bila zadovoljna odgovorom što je i naglasila dodajući da je Županija prva podnijela zahtjeve i pitajući se tko je odgovoran što je Grad Varaždin svoje projekte prijavio deset dana kasnije te im je odbijeno sedam gradskih projekata.

Čehok joj je odgovorio da prestane sjednice Gradskog vijeća zamarati Županijom.

- Možete napraviti tisuću fasada, ali ste daleko iza nas. Nismo imali ugovor za škole greškom ministarstva i nismo mogli prijaviti. Osim toga, svi su naši projekti sufinancirani sa 85 posto, a vaši sa 50 posto pa trebate sufinanciranje, a projekte vam prijavljuju škole i bolnica. Za Tehnološki park smo primjerice dobili 100 posto sufinanciranja i postoje razni izvori sufinanciranja - odgovorio je Čehok.

Tijekom rasprave o prijedlogu Proračuna Grada Varaždina za 2020. godinu Martinčević se izjasnila da Reformisti neće podržati ni proračun niti zaduživanje. Tom je prilikom Martinčević pozvala Čehoka na edukaciju o EU fondovima u Županiju istaknuvši da gradonačelnik priča gluposti kada govori o EU fondovima.

Čehok joj je na to odgovorio da ona ne predstavlja Županiju već da je samo zaposlenica u županijskoj ustanovi, a da je njezina funkcija specijalne savjetnice izmišljena.

Martinčević je na to pojasnila da funkcija posebnog savjetnika postoji iz Štromarova vremena i da su je oni popunili te da je ponosna na svoje radno mjesto u javnoj ustanovi JURA, te da je ovdje kao gradska vijećnica.

Označeno u