Martinčević: "Za novi sustav naplate autocesta dobili smo EU novac, ali i dalje ne radimo ništa" Foto: VV arhiva / ilustracija

Martinčević: "Za novi sustav naplate autocesta dobili smo EU novac, ali i dalje ne radimo ništa"

Varaždinske vijesti | 1.7.2023. u 11:48h | Objavljeno u Aktualno

- Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru ponovno je upozorila na beskonačne kolone i gužve na našim autocestama odnosno na naplatnim kućicama - priopćili su danas iz stranke Reformisti.

- Sezona počinje, a Vlada odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ponovo nije uspjelo osigurati sustav naplate cestarina koji predviđa ukidanje naplatnih kućica. Ministar Butković je prije 4 godine, točnije 10. srpnja 2019. godine, najavio ukidanje naplatnih kućica, odnosno najavio je raspisivanje natječaja i početak radova. To isto raspisivanje natječaja najavio je ponovno 2022., prigodno i sada ponovno u 2023. godini - navode Reformisti.

- Upozoravamo i tražimo da se poduzmu sve mjere i zaustavi razbacivanje milijuna koje smo korištenjem dobivenih sredstava Europske unije mogli i morali uštedjeti, a hrvatske građane i turiste, korisnike naših autocesta, poštedi nepotrebnog čekanja u kolonama pred naplatnim kućicama koje su već 5-6 godina u Europi zastarjelo rješenje naplate - stoji u priopćenju.

Martinčević je istaknula kako "smo za projekt uvođenja elektroničkog sustava naplate na autocestama temeljenog na slobodnom protoku vozila dobili europski novac, ali mi i dalje ne radimo ništa".

- Sustav koji se trebao implementirati mjesečno direktno štedi 1,7 milijuna eura odnosno 13 milijuna kuna koje sada HAC nepotrebno plaća. Isključivo i samo zbog nesposobnosti do sada imamo ukupnih direktnih šteta preko 50 milijuna eura, a o nezadovoljstvu naših građana, turista i šteta za gospodarstvo da i ne govorimo. Isto tako, nisu se uspjeli završiti radovi na određenim dionicama autoceste prije početka sezone, tako da uz zastoj na naplatim kućicama imamo i cijeli niz zastoja i kolona i na dionicama autoceste diljem Lijepe naše - istaknula je.

- Prošle godine, otprilike u ovo isto vrijeme, zastupnica Martinčević govorila je o istoj temi i upozoravala na iste stvari, nažalost pomaka nema - napominju Reformisti.

- Trenutni veliki problem su radovi kod Novog Marofa, cesta je zatvorena, a radovi obustavljeni jer navodno nedostaje materijala odnosno kamena koji je preusmjeren na neke duge lokacije. To da smo mi na Sjeveru zadnja rupa prema stavu Vlade to već znamo, ali ipak smatram da se trebalo znati da postoji problem i ne otvarati radove ako sredstva i materijal nisu osigurani, a ne sada usred sezone ostaviti poluzatvorenu autocestu i bespotrebno stvaranje kolona - naglasila je Martinčević.