Martinčević pozvala ministra Čorića da se odmah uključi u rješavanje problema otpada u Varaždinu Foto: Reformisti

Martinčević pozvala ministra Čorića da se odmah uključi u rješavanje problema otpada u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 28.7.2020. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

- Današnja sjednica Hrvatskog sabora počela je slobodnim govorima iz kojih je vidljivo kako su stranke odmah definirale svoje prioritete. Platforma MOŽEMO je tako govorila o poplavama u Zagrebu, PAMETNO o brzoj cesti Split – Omiš, SDP o Slavoniji i situaciji u Orahovici, HDZ o projektima i EU fondovima u Slavoniji, a REFORMISTI o VARAŽDINU i problemu varaždinskog otpada - priopćili su danas Reformisti.

- Zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević upozorila je javnost i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Čorića na još uvijek neriješen problem više od sto tisuća tona varaždinskog otpada, koji se više od 10 godina nalazi na vodozaštitnom području, a o kojemu u Saboru nitko nije progovorio posljednjih pet godina - stoji u priopćenju.

- U Varaždinu imamo ekološku, financijsku i pravnu zavrzlamu bez presedana u Hrvatskoj, koja ukazuje na dva ogromna problema, politiku gospodarenja otpadom te funkcioniranje i rad hrvatskog pravosuđa. Hrvatska je uz Grčku, najcentraliziranija država u Europi, centralizirali smo sve što se dalo, ali nismo ključnu stvar u kojoj bi država stvarno trebala preuzeti odgovornost, a to je gospodarenje otpadom. Zbog toga sada imamo kaos, u kojem svaki grad i općina vode svoju politiku, neki uspješnije, neki kao u Varaždinu katastrofalno, ali uglavnom svi bez kvalitetnih, sustavnih i trajnih rješenja. Stoga se država mora uključiti u rješavanje ovog problema te dati cjelovito rješenje, odgovarajuću zakonsku regulativu i jasna pravila - kazala je Martinčević.

- Kao zastupnica Reformista pozivam Ministarstvo gospodarstva i zaštite okoliša da odmah krene sa pripremom odgovarajućih Zakona, a posebno upozoravam i pozivam Ministarstvo i ministra Čorića da se odmah i aktivno uključi u rješavanje problema otpada u Varaždinu.
Ovaj otpad ujedno je i predmet osuđujućih prvostupanjskih presuda protiv gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, koji je u prvom stupnju osuđen na dvije i pol godine zatvora, a sada se, zahvaljujući sporosti i neučinkovitosti našeg pravosuđa nalazi u poziciji, da „rješava“ probleme koje je upravo on stvorio i to na način da zadužuje građane Varaždina za desetke milijuna kuna - dodala je.

- Dakle, gradonačelnik Čehok, koji je uhapšen, pa nepravomoćno osuđen na 2,5 godine zatvora upravo zbog ugovora i pravnih poslova vezanih uz rješavanje problema varaždinskog smeća, (uz još tri potvrđene optužnice i procese koje se protiv njega vode, a svi imaju zajednički nazivnik – nanošenje štete gradu Varaždinu), danas ponovno odlučuje o istim tim poslovima i ugovorima koji su predmet kaznenog postupka. Ovo je moguće samo zato što hrvatski sudovi nisu u stanju, ili ne žele, devet godina donijeti jednu presudu, a takvih primjera u Hrvatskoj imamo bezbroj. Reforma pravosuđa majka je svih reformi i pozivam Vladu da s njom krene odmah - istaknula je Martinčević.