Martinčević: Moramo zaštititi interese naše djece, Hrvatskoj hitno trebaju novi pedijatri!

| 15.6.2022. u 15:30h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica Narodne stranke - REFORMISTI Natalija Martinčević danas je u Hrvatskom saboru govorila o kroničnom nedostatku pedijatara u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

- Primarni pedijatri bi prema standardima Europske unije trebali dnevno pregledati 34 djece, a u Hrvatskoj ih pregledaju od 70 do 80, zbog čega značajno pada kvaliteta rada i produljuju se liste čekanja, a mali pacijenti i kada dobiju termin za pregled moraju satima čekati u pretrpanim čekaonicama. Naime, u Hrvatskoj već sada nedostaje 75 pedijatara kako bi se popunila mreža, a od postojećih 248 pedijatara čak ih je 94 starijih od 60 godina što znači da ćemo teoretski za 5 godina, ako svi ostanu raditi do kraja radnog vijeka ostati i bez tih 94 - rekla je Martinčević.

Naglasila je da s obzirom specijalizacija u najboljem slučaju traje 5 godina, krajnje je vrijeme da se počne misliti na sutra, jer se već danas zbog ovako velikog nedostatka pedijatara postavlja pitanje kadrovske održivosti ovog sustava.

- Pedijatar je najkompetentniji stručnjak u sveobuhvatnoj brizi za zdravstvenu skrb o djetetu, a ne zaboravimo kako su prema Konvenciji o pravima djeteta, djeca sve osobe do navršene 18. godine. Nekada su djeca do 18 godine mogla biti u skrbi pedijatra, a sada je nažalost zbog manjka pedijatara ta granica umjetno snižena na 14 godina, a sve se više nastoji pomaknuti čak i na 7 godina. Veliki dio roditelja nije zadovoljan takvim odlukama nadležnih i smatraju da prema Konvenciji koju je potpisala RH svako dijete ima pravo na najbolje moguću zdravstvenu zaštitu, a to su za djecu sasvim sigurno pedijatri - objasnila je Martinčević.

- Nevjerojatno je da primarni pedijatri uopće nisu pozvani na sudjelovanje u radu radne skupine za reformu zdravstva, a Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju kao legitimni predstavnik primarnih pedijatara, konstantno se zaobilazi kao kompetentni partner. Tako se godinama primarna pedijatrija urušava. Kome je to u interesu? Našoj djeci sigurno nije! - istaknula je na kraju Martinčević.