Martinčević: "Gradonačelnik se ne snalazi, gdje su konkretne mjere pomoći za obrtnike?" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Martinčević: "Gradonačelnik se ne snalazi, gdje su konkretne mjere pomoći za obrtnike?"

IHR/Varaždinske vijesti | 24.4.2020. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Varaždina, nažalost, od aktualne gradske vlasti nismo čuli nikakve konkretne mjere financijske pomoći za obrtnike. Predloženo je da se ide s odlukama gdje se obrtnicima neće nešto uzeti, što je i logično jer ljudi ne rade pa bi im ionako teško mogli bilo što naplatiti. Međutim, postavlja se pitanje što Grad Varaždin daje? Najavljivane su konkretne financijske pomoći i potpore, a kao što je vidljivo iz dnevnog reda one nisu stavljene kao točke za današnju sjednicu - osvrnula se na današnju sjednicu varaždinska gradska vijećnica i predsjednica varaždinskih Reformista Natalija Martinčević.

Ustvrdila je kako je varaždinski gradonačelnik danas pokazao ozbiljno nesnalaženje u novonastaloj situaciji.

- Odluke se ne donose ili se s njima ozbiljno kasni. Pomoć našim obrtnicima i gospodarstvenicima treba odmah i to kroz jasne mjere i odluke i upravo zbog toga smo posebno iznenađeni činjenicom da na današnjem Gradskom vijeću nije bilo točke rebalansa proračuna kojima bi se osigurala sredstva za pomoć. Dakle, koje će konkretne mjere financijske pomoći dati Grad Varaždin obrtnicima odnosno kada ćemo imati rebalans proračuna da se ta sredstva osiguraju? – pitala je vijećnica Reformista Martinčević te poručila da, ako grad Varaždin odmah ne predloži rebalans proračuna i osigura obećane pomoći obrtnicima onda će to, kao što je najavljeno, učiniti Varaždinska županija.

Naime, Varaždinska županija osnovala je Fond solidarnosti za obrtnike u iznosu od 1,5 milijuna kuna kojima pomaže obrtnicima, a formiran je iz smanjenja i odricanja 20 % od plaća županijskih službenika i namještenika, kao i zaposlenika svih ustanova i tvrtki povezanih s Varaždinskom županijom, osim onih u zdravstvu.

U isti Fond županijski vijećnici Reformista uplatili su svoje naknade pod istovjetnim uvjetima, a kako je napomenula Martinčević, ona i kolega Detelj uplatili su pod istovjetnim uvjetima u navedeni Fond sredstva od svojih naknada koje primaju kao gradski vijećnici.

- Kada i ako grad Varaždin osnuje Fond za pomoć našim obrtnicima, uplatit ćemo u njega – rekla je Martinčević.

Dodala je kako su od gradonačelnika vezano i za mjere smanjenja rashoda ili osnivanja Fonda za pomoć dobili potpuno nejasne i nesuvisle odgovore, a ostali su i bez odgovora hoće li, kada i za koliko smanjivati plaće gradskim službenicima.

- Nažalost, Grad nije predložio niti osnivanje nikakvih jamstvenih fondova kao što je to učinila Županija. Naime, nakon što je ministar gospodarstva Darko Horvat (HDZ) odbio dati suglasnost da se sredstva iz njegovog Ministarstva usmjere na pomoć uslužnim obrtima koji su zatvoreni, Županija je osnovala fond od 3,5 milijuna kuna s garancijom Varaždinske županije. Također, formiran je i jamstveni fond za pomoć obrtnicima, prerađivačkoj industriji i OPG-ovima. Moje je pitanje planira li grad učiniti bilo što od navedenog? – zaključila je na kraju predsjednica varaždinskih Reformista i gradska vijećnica.