Krajem godine u preuređenje bivše robne kuće VA-MA: što će se u njoj nalaziti?

| 27.7.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Krajem godine, bude li išlo sve prema planovima, pokrenut će se radovi radi preuređenja objekta bivše robne kuće VA-MA na Kapucinskom trgu. Zahvaljujući investitoru, Marlex Investu, koji je kupio ovaj objekt prije četiri godine i gotovo odmah počeo tražiti za njega rješenje primjereno prostoru, ali i vremenu, kroz dvije godine konačno bi se trebao privesti svrsi ovaj prepoznatljiv objekt u Varaždinu, koji je godinama slabo ili nikako iskorišten.

Kojoj svrsi, kako je sve krenulo i što se na kraju dogovorilo, doznajemo od Alana Lea Pleštine, ovlaštenog arhitekte i direktora Pulsar arhitekture, projektnog ureda koji je napravio završni, idejni koncept preuređenja objekta, koji su odobrili konzervatori, odnosno Ministarstvo kulture RH, tako da sada slijedi zajednički „fine tuning“ i formalnosti.

- Ima tome sada već malo više od tri godine kada smo se „upoznali“ s objektom. Zadatak, okolnosti, lokacija, prostorno-planska dokumentacija, formiranje jedinstvenog stava u pogledu konzervatorskih smjernica predstavljali su izazove za koje je trebalo puno suradnje, komunikacije i benevolentnosti od svih učesnika u procesu - veli nam Pleština osvrćući se na put koji je prijeđen do sada. Objekt, koji je mnogima u sjećanju kao najveći trgovački prostor u Varaždinu, dobit će i novu namjenu.

- Objekt je imao organizacijski koncept robne kuće pa se i zvao RK VA-MA. Dakle s odjelima unutar jedinstvenog prostora. Takav koncept danas više, jednostavno, nije tržišno održiv, naročito ne za grad veličine Varaždina. Stoga smo dobili zadatak osmisliti mješovitu namjenu trgovačkog centra s dodatnim stambenim etažama. Ovakav koncept je danas čest i uspješan u mnogim gradovima unutar gradskih jezgri i njihovih revitalizacija - ukazuje Pleština, dodajući da su se složili s investitorom da je i za ovu građevinu i lokaciju to optimalno i s aspekta dodatnog oživljavanja same jezgre grada Varaždina. Takav zadatak, kako dodaje, nije bio bez izazova, ne samo uslijed objektivnih, nego i subjektivnih razloga, koji su se na kraju uspjeli prevladati.

- Valorizacija spomeničke vrijednosti postojeće građevine i stanja u prostoru te određivanje prema istom u pogledu definiranja tretiranja buduće građevine u prostoru predstavlja finu materiju i proces koji je često dugotrajan, gdje se teško promptno zauzima jedinstven stav nadležnih, prije svega konzervatora s kojima surađuju projektanti. Osim objektivnih parametara, u tom procesu se pojavljuje i jako veliki utjecaj subjektivnosti. Iz tog razloga je suradnja proširena i na Ministarstvo kulture te je kroz niz analiza, različitih stavova i ideja iznjedreno konceptualno rješenje, čiji ste prikaz već objavili, a koji je odabran i potvrđen kao prihvatljiv, kako od strane gradskih konzervatora, tako i od strane Ministarstva kulture - objašnjava Pleština, napominjući da su vizualizacije još uvijek radne, tako da će se u doglednom periodu stvoriti zaista konačan izgled građevine, koji će biti dodatno usuglašen, kako s konzervatorskim odjelom, tako i sa uredom za prostorno planiranje i graditeljstvo. Prije načelno odobrenog idejnog koncepta, kako dodaje, bilo je i drugih.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Označeno u