Marković: "Na međustranačkom vijeću vijećnici bi se mogli izjasniti bi li prihvatili rezultat referenduma"

MGA | 29.11.2022. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković jučer su na Zboru građana u Biškupcu najavili mogućnost raspisivanja referenduma na kojem bi se građani Varaždina mogli izjasniti jesu li za to da se Grad Varaždin kreditno zaduži kako bi se financiralo konačno zbrinjavanje bala u Brezju putem natječaja koji je nedavno zaključio Grad Varaždin i na koji je pristigla samo jedna ponuda, Zajednice ponuditelja tvrtke CE-ZA-R iz Zagreba i HIS iz Donje Višnjice.

Procijenjena vrijednost nabave bila je 148,8 milijuna kuna plus PDV, a u ponudi je viša cijena, od 173,4 milijuna kuna plus PDV tj. ukupno oko 216,7 milijuna kuna. Grad je dobio suglasnost za sufinanciranje Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša od 40 posto, tako da se Grad planira kreditno zadužiti na iznos od oko 120 milijuna kuna. Pritom oporba na čelu s bivšim gradonačelnikom Ivanom Čehokom ističe da je to znatno skuplje od rješenja putem integralne nagodbe koju su oni predlagali te od cijene u Ugovoru o interventnom zbrinjavanju iz 2008. godine.

Platforma Budimo grad tj. NL Dubravke Novak također je jučer predložila da se za riješavanje bala raspiše referendum, dok Ivan Čehok poziva na izbore. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković pojasnio nam je na koji su način mislili provesti referendum.

- S obzirom na kratki rok to se pitanje vjerojatno neće sutra naći na sjednici Gradskog vijeća, nego bi do kraja godine održali još jednu sjednicu Gradskog vijeća jer vijećnici prvo moraju prihvatiti raspisivanje referenduma. Prije toga bi održali međustranačko vijeće na kojem bi se stranke tj. vijećnici izjasnile da li bi prihvatili rezultat referenduma kao volju građana po pitanju zbrinjavanja bala. Naime, teško da bi mogli postići izlaznost veću od 50% svih birača na obvezujućem referendumu - pojašnjava Marković.

Ukoliko bi vijećnici do kraja prosinca prihvatili raspisivanje referenduma, potrebno je 20 do 40 dana za njegovo organiziranje tako da bi se mogao održati krajem siječnja.

Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća također je vjerojatno da će se s dnevnog reda skinuti točka o kreditnom zaduženju za riješavanje bala te se razmatra hoće li se i iz Proračuna za 2023. godinu maknuti rezervacije za kreditno zaduženje.