Mario Milak pozvao "Učionicu budućnosti" na Obrtnički sajam u Zagrebu Foto: Obrtnička komora Varaždinske županije

Mario Milak pozvao "Učionicu budućnosti" na Obrtnički sajam u Zagrebu

Varaždinske vijesti | 19.3.2018. u 20:36h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak pozvao je Varaždinsku županiju i Srednju školu Ivanec da na Obrtničkom sajmu u Zagrebu predstave Učionicu budućnosti, prošlog tjedna otvorenu u ivanečkoj školi.

Riječ je o učionici, vrijednoj nešto manje od milijun kuna, koja je osmišljena s ciljem stvaranja poticajnog i motivirajućeg okruženje za učenje i poučavanje uz mijenjanje uloge pedagogije, tehnologije i dizajna učionice. Želja OKVŽ je, rekao je Milak, pružiti učenicima obrtničkih zanimanja jednako napredno obrazovanje kakvo se prakticira za druge struke.

ucionica_buducnosti7-130318.jpg

- Varaždinska županija je sasvim sigurno hrvatski lider po uređenosti, opremljenosti i organiziranosti u obrazovanju, čemu svjedoči i ova jedinstvena „Učionica budućnosti“. Jednaki standard želimo i u obrazovanju za obrtnička zanimanja. Također, obavezno moramo raditi na promjeni percepcije o tome što znači biti obrtnik u današnje vrijeme, koliki je značaj strukovnih zanimanja i koliko su ona neophodna u društvu – rekao je Mario Milak i naglasio ono o čemu se u zadnje vrijeme intenzivno razgovara u obrtničkim i gospodarskim krugovima: potrebi promocije obrtničkih zanimanja.

- U mladim ljudima koji su na pragu odluke o izboru srednjoškolskog obrazovanja treba probuditi interes za izbor strukovnih zanimanja upravo kroz iskazivanje važnosti tih zanimanja, omogućiti im obrazovanje na višim razinama i uopće otkloniti uvjerenja da se u ta zanimanja upisuju učenici s lošijim rezultatima u školovanju. Zbog svega toga je potrebno da se u procesu srednjoškolskog obrazovanja  omogući i tim učenicima upoznavanje, savladavanje i primjena suvremenih tehnologija i tako im se pruže realne šanse za uključivanje u svjetske trendove – zaključio je Mario Milak.

Smatra kako bi Učionicu budućnosti trebalo predstaviti na zagrebačkom Obrtničkom sajmu – najvećem okupljalištu obrtnika u Hrvatskoj, ali i regiji i za njezinu promociju će rado ustupiti dio sajamskog izložbenog prostora Obrtničke komore Varaždinske županije.