Male benzinske postaje najavljuju zatvaranje, a neki su već na rezervama s dizelom

MGA | 4.7.2022. u 14:45h | Objavljeno u Aktualno

Nakon najnovije Vladine odluke o daljnjem zamrzavanju maloprodajnih, ali ovoga puta i veleprodajnih cijena goriva, situacija postaje sve složenija.

Iz Udruge malih distributera goriva poručuju da je njihovo poslovanje u ovakvim uvjetima neodrživo i da će sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja.

- Ukupni gubitak članova Udruge, njih 50-tak, od 7. do 20. lipnja za cjenovno limitirane cijene goriva iznosio je 5,8 mil. kuna, a u razdoblju od 21. lipnja do 5. srpnja 16,5 mil. kuna. Neprihvatljiva je teza da smo prošle godine ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Točno je da su nam prihodi iznosili dvije milijarde kuna, no i troškovi su bili veći od 1,9 milijarde kuna - kažu u Udruzi i također upozoravaju da bi Vladine mjere mogle izazvati nestašicu goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone.

Naime, današnje zamrzavanje i veleprodajnih cijena goriva odmah je izazvalo probleme u dobavnom lancu jer se velikim distributerima ne isplati isporučivati robu u ovakvim ne(tržišnim) uvjetima. Kako prenose mediji, neke su benzinske postaje već danas ostale bez dizela. Osim u Istri spominje se da je bez dizela ostala i benzinska postaja Kero-Benz u Gornjem Knegincu.

Kako doznajemo od vlasnika, došle su određene količine dizela, ali je pitanje što će biti sutra, jer nemaju potvrdu od dobavljača za sljedeće isporuke.

Na nekim benzinskim postajama može se kupiti samo skuplje, aditivirano gorivo, koje se prodaje po tržišnoj cijeni, dok na cjenovno limitiranim vrstama goriva stoji natpis da trenutačno nije dostupno.

Označeno u