M. Jakopović u Briselu potpisao Sporazum o pokretanju "Organskog dana EU"

Varaždinske vijesti/HPK | 27.9.2021. u 15:17h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, u svojstvu izaslanika europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca, kao potpredsjednik ovog udruženja, sudjelovao je 23. rujna na svečanosti potpisivanja sporazuma o pokretanja „Organskog dana EU“.

- Sporazum o „EU Organic day“ koji će se održavati svake godine na prvi dan jeseni, sklopili su predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije, uz prisutnost EU povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog, a s ciljem promocije Zelenog plana, Strategije od polja do stola i Strategije bioraznolikosti. Ponosan sam što je upravo Hrvatska dobila tu čast da predstavlja sve EU poljoprivrednike, odnosno da svoj potpis u ime Copa Cogece stavim ja koji obavljam funkciju potpredsjednika Cope, među ostalim i za ekološku poljoprivredu - izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović na svečanosti potpisivanja sporazuma.

Jakopović je u u ime 22 milijuna poljoprivrednika i članova njihovih obitelji, kao i 22.000 zadruga koje su posvećene tome da svakodnevno opskrbljuju 446 milijuna građana EU sigurnom, hranjivom, visokokvalitetnom i pristupačnom hranom zahvalio organizatorima što su pozvali Copa i Cogeca za potporu stvaranju Europskog ekološkog dana.

- Za europske poljoprivrednike i poljoprivredne zadruge ovo je i bit će važan dan. Kao tržišno orijentirani sektor, ponosni smo što su potrošači u EU sve više zainteresirani za ovaj način proizvodnje. Ekološki uzgoj neprestano raste u posljednjem desetljeću (čak 62 posto u deset godina), sa 8,5 milijuna hektara u 2010. na 13,8 milijuna hektara u 2019. To je omogućilo da sve više poljoprivrednika ulažu u prelazak na ekološku proizvodnju, te moramo nastaviti omogućavati njihova daljnja ulaganja - kazao je Jakopović.

Udruženje Copa i Cogeca smatra da cilj podizanja na 25 posto poljoprivrednog zemljišta EU -a koje bi trebalo biti pod ekološkim uzgojem do 2030. godine predstavlja još jedan veliki izazov.

Kako ističu, europski ekološki poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge trebaju zato imati odgovarajući set alata za zaštitu usjeva i uroda od promjena u okolišu. Da bi se doseglo 25 posto organske poljoprivrede, potrebno je povećati istraživanje i inovacije, a također se mora osigurati kvalitetan genetski materijal, sjeme te kvalitetna zaštita bilja.

Kako kažu iz komore, posebna se pozornost mora posvetiti sektorima proizvodnje stoke u ekološkom uzgoju i akvakulturi gdje je udio organskog tržišta i dalje prilično nizak, ističu u udruženju EU poljoprivrednika Copa i Cogeca.

- Ako doista želimo osigurati zdrav rast sektora, morat ćemo osigurati da ekološki sektor zadrži svoju ekonomsku održivost. Moramo se pobrinuti da na razvoj europskog poljoprivredno-prehrambenog tržišta ne utječe negativno sve veća konkurencija proizvoda koji nisu iz EU-a, dok bi ZPP svoju potporu trebao usmjeriti na proces tranzicije. Danas smo vrlo sretni što sudjelujemo u stvaranju EU Organic day, a nadamo se da će tijekom ovog dana svi akteri sektora, zajedno s europskim i nacionalnim zakonodavcima, promicati i podržavati europsku organsku proizvodnju - poručio je u ime europskih poljoprivrednika Jakopović.

Udruženje Copa i Cogeca blisko je surađivalo sa svim akterima tijekom pripreme nadolazeće nove organske Uredbe 2018/848. Za europske poljoprivrednike i poljoprivredne zadruge ta će Uredba, napominju iz komore, pružiti čvrstu i jasnu osnovu koja će im bolje omogućiti planiranje tranzicije te aktivnosti i buduća ulaganja.

- Međutim, zakoni nisu dovoljni ako želimo postići vrlo ambiciozne cilje EU. Moramo ojačati proizvodnju, surađivati ​​s drugim dionicima opskrbnog lanca i povećati svijest o ekološkoj hrani među potrošačima u EU - zaključak je udruženja Copa i Cogeca koje je Jakopović prenio europskim čelnicima na svečanosti sklapanja Sporazuma.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci