Lucija Vupora u slovenskom parlamentu: Slovenskoj manjini u Hrvatskoj prijeti marginalizacija

vv | 28.6.2024. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine u Općini Cestica i aktivna članica Slovenskog kulturnog društva Nagelj, Lucija Vupora, imala je zapažen nastup kao gošća u Državnom zboru Republike Slovenije.

- Jedan od glavnih izazova s kojima se suočava slovenska manjina u Hrvatskoj je činjenica da nismo uspjeli djelovati na širok spektar prava u području politike, manjinske samouprave, obrazovanja, kulture i medija, a koja su predviđena Ustavnim zakonom o pravima Nacionalne manjine u Hrvatskoj - napomenula je ova buduća magistra sociologije Sveučilišta u Mariboru. Lucija Vupora je istaknula kako zabrinjava niska stopa izlaznosti birača na izborima za predstavnike slovenske nacionalne manjine te nedostatak kandidata za ta mjesta u tri županije, osam općina i tri grada. Razlog je taj, pojasnila je, što manjinska vijeća i predstavnici među pripadnicima slovenske manjinske zajednice, unatoč svim naporima, još uvijek nisu priznati kao važan mehanizam kojim bi mogli utjecati na poboljšanje položaja nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Slovenska manjina nema svojeg predstavnika u Hrvastkom saboru, izuzev zastupnice Barbare Antolić Vupora koja jest Slovenka, ali je izabrana voljom većinskog naroda na listi jedne političke stranke. Stoga prijeti opasnost da slovenska manjina u Hrvatskoj bude marginalizirana.

- Slovenska manjina u Hrvatskoj važan je nositelj slovenske kulture, jezika i identiteta, pa je uključivanje u politički proces ključno kako bi se osiguralo da se čuje glas ove zajednice i da su njezina prava i interesi zaštićen i promovirani - zaključila je Vupora.