LJETO 2017: Habijan u Stonu, Škvarić u apartmanu, a Čačić na jahti

Varaždinske vijesti | 13.7.2017. u 13:59h | Objavljeno u Aktualno

S prvim danima srpnja većina kontinentalaca se, odnosno barem oni kojima to financije dozvoljavaju, "sele" na Jadran. Premda smo pokušali provjeriti kakvi su ovogodišnji planovi za ljetovanje svih općinskih i gradskih čelnika, odnosno župana, samo su nam neki odgovorili na kratka pitanja gdje, koliko i s kime ljetuju te koliko će ih to otprilike stajati, pa se postavlja pitanje je li duljina i mjesto odmora dužnosnika nekakva tajna i zašto.

I dok nam je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić tek kratko kazao kako ovog trenutka još ne planira godišnji odmor, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić napomenuo je da odmor ne može unaprijed planirati zbog specifične situacije obnašanja dužnosti gradonačelnika, budući da se ne izdaje rješenje o pravu na godišnji odmor.

- Na godišnji odmor u trajanju od maksimalno tjedan dana mogu računati kada mi dopuste obaveze, ove godine možda krajem kolovoza. Najčešće koristim privatne apartmane koje tražim putem oglasa te ljetujem tamo gdje nađem slobodni apartman jer, osim stana, nemam nikakve druge nekretnine. Na odmor odlazim s obitelji i sve troškove snosim sam, a ukupni trošak planiram do 1.000 eura - odgovorio nam je Škvarić.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić veli da s obitelji planira ljetovati desetak dana na području Hrvatske o vlastitom trošku i to u privatnom aranžmanu u jednom apartmanskom naselju, a zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar ističe kako ljetne mjesece u pravilu provodi radno te i ove godine, kao i prethodnih, ne planira odlazak na ljetovanje.

- Ukoliko mi obaveze dopuštaju, kroz godinu koristim vikende za kratak odmor, a dva puta godišnje odlazim na jedrenje. Naravno, sve o vlastitom trošku - naveo je Avar.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić ističe da s obitelji ljetuje u vlastitom apartmanu u Pirovcu. Pritom napominje kako ga je kupio još 2003. godine kada nije bio lokalni dužnosnik, i to sredstvima od prodaje vikendice roditelja, njegovim sredstvima te sredstvima njegove supruge.

- Godišnji odmor planiram s obzirom da sam kao i svi lokalni dužnosnici na raspolaganju žiteljima 24 sata na dan. Tih 15 radnih dana mijenjat će me zamjenik tako da će Općina normalno funkcionirati - naglašava Hranić, koji ljetuje o vlastitom trošku te ne namjerava potrošiti veliku svotu novaca obzirom da ljetuje u vlastitom apartmanu.

Vlastiti apartman, i to na otoku Viru, ima i načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić.

- Upravo sam se vratio s kraćeg odmora u vlastitom apartmanu na Viru. Tamo ću i na dvotjedno ljetovanje, a možda još i koji vikend. Na ljetovanje idem sa suprugom i djecom i odmor, koji provodim o svojem trošku, neće me mnogo stajati budući da je apartman moj - napomenuo je Magić dodavši da njegova zamjenica Petra Grulja Mesarić s obitelji ide na ljetovanje u Opatiju u apartman kolegice koji neće ništa platiti.

Načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj desetodnevno ljetovanje provest će sa suprugom u zajedničkom apartmanu jedinica lokalne samouprave u Selcu.

- Troškove plaća on sam, a sve će stajati otprilike 7.000 kuna - rekli su nam u Općini Cestica.

Načelnik Općine Maruševec Damir Šprem i njegov zamjenik Mario Klapša svoje će godišnje odmore pak provesti radno, s obzirom na to da su prije nepunih mjesec dana na izborima izabrani za upravljanje Općinom Maruševec.

- Budući da je vrijeme narudžbi školskih udžbenika i radnih bilježnica za novu školsku godinu, a sukladno danim obećanjima u izbornoj kampanji, načelnik i zamjenik u suradnji s OŠ Gustav Krklec Maruševec pripremaju kako Odluku tako i financiranje radnih bilježnica za sve učenike s područja općine. Time će uvelike pomoći roditeljima kod pripreme školaraca za iduću školsku godinu, a i rasteretiti ih dodatnih troškova. Usto, planiraju se sastanci i aktivnosti s vijećnicima kako bi se u što skorijem vremenu krenulo s aktivnostima u svih 16 naselja općine - naveli su u Općini Maruševec.

Župan Radimir Čačić ove će godine ljetovati dva puta po pet dana.

- U zadnje 44 godine ljetujem na svom brodu, pa ću tako i ove godine zajedno sa suprugom ljetovati tamo, naravno o svom trošku - doznajemo od Čačića.

Iz Županije su nam pak odgovorili kako zamjenicima župana Tomislavu Paljaku i Robertu Vugrinu te županijskoj vijećnici Nataliji Martinčević, s obzirom na preuzete dužnosti zamjenika župana kao i izabrane županijske vijećnice, ljetovanje trenutno nije u planu.

- Ukoliko će nam obaveze dozvoliti te će se otvoriti mogućnost kratkoročnog ljetovanja, ono će svakako biti zajedno sa obitelji - kazali su iz Županije.

Predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Damir Habijan ljetuje pak u Stonu.