Lijekova nedostaje i u varaždinskim ljekarnama, prijeti li nestašica i bolnici? Foto: ilustracija / Pixabay

Lijekova nedostaje i u varaždinskim ljekarnama, prijeti li nestašica i bolnici?

| 30.9.2019. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Sve se češće govori o nestašicama lijekova u Hrvatskoj, a ljekarnici napominju da taj problem zahvaća i cijelu Europu. Evidenciju o poremećajima opskrbe tržišta lijekovima koji se nalaze u osnovnoj i dopunskoj listi lijekova vodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, od kojeg smo zatražili odgovor vlada li posljednjih mjeseci nestašica lijekova.

- Ne možemo reći da se radi o neuobičajenoj nestašici lijekova jer se povremeno zna dogoditi da neki lijekovi s lista lijekova nisu dostupni, no oni nakon određenog vremena ponovno dođu na tržište - odgovorili su nam.

Prema posljednjim podacima HZZO-a, tijekom rujna poteškoće su prijavljene za 29 lijekova, a razlozi su različiti - od zastoja u proizvodnji, trenutne nemogućnosti opskrbe tržišta, prestanka proizvodnje, kašnjenja isporuka do “komercijalnih razloga” koji, primjerice, mogu značiti i povlačenje lijekova zbog sumnje u neispravnost u kakvoći djelatne tvari.

Među posljednjim evidentiranim lijekovima, i to zbog prestanka proizvodnje, nalazi se tako i Escontral, lijek koji se koristi kod alergija. Zbog zastoja u proizvodnji nedostaje i lijek Belformin koji se koristi za liječenje šećerne bolesti tipa 2. Usto, krajem kolovoza iz Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske obavijestili su ljekarne da, zbog nestašice djelatne tvari, proizvođač određeno vrijeme neće moći proizvoditi lijek Lanitop koji se koristi u liječenju akutne i kronične srčane dekompenzacije, a za to je vrijeme omogućeno izdavanje interventno unesenog, tj, uvezenog lijeka, budući da ne postoji generička zamjena.

Ipak, u varaždinskim ljekarnama kažu da imaju problema s nestašicama lijekova. Zamjenica ravnateljice Ljekarne Varaždinske županije Branka Osonjački-Zadravec kaže da su određene nestašice lijekova uvijek prisutne na cijelom hrvatskom tržištu, no budući da surađuju sa svim veledrogerijama u Hrvatskoj, nastoje minimalizirati taj problem. Napomenula je tako da unatrag nekoliko mjeseci postoji problem u opskrbi lijekova za kontrolu krvnog tlaka i prevenciju zastoja rada srca koji sadrže djelatnu tvar valsartan.

Kojih lijekova nedostaje u drugim varaždinskim ljekarnama, što kažu iz Hrvatske ljekarničke komore, ali i prijeti li varaždinskoj bolnici zbog dugova nestašica lijekova, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...