Liječenje pomoću pripravaka od medicinskog kanabisa u Termama sv. Martin

vv / Delo | 8.2.2018. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U sklopu Terma Sveti Martin trebao bi se otvoriti Canabio centar, prvi centar u Hrvatskoj i među prvima u Europi koji će nuditi liječenje pomoću pripravaka od medicinskog kanabisa.

Terme Sveti Martin očekuju da će i otvaranjem Canabio centar, čiji će nositelj biti slovenska tvrtka Sigma plus, produžiti vrijeme boravaka gostiju, posebice stranih, odnosno upotpuniti zdravstvena ponuda, čija je okosnica IQCure koji radi i na novom, sveobuhvatnom programu pomoći i liječenja najtežih bolesnika.

Tretmani će trajati od tri do pet tjedana, a za početak u Terama najavljuju zapošljavanje tri liječnika. Cijena tretmana bila bi oko pet tisuća eura na tjedan, pri čemu računaju da Austrijancima dio troška pokriva osiguranje.

Projekt terapeutskog Canabio centar predstavljen je prošlog mjeseca u Beču. Uz predstavnike Terma Sveti Martin i IQcurea, tu su bili i predstavnici tvrtke Sigma plus koji bi ovakav centar otvorili i u Sloveniji, ali postoje problemi oko uvoza pripravaka iz konoplje i njezinog uzgoja, odnosno uporabe.

- U Hrvatskoj, koja je bolje otvorena, budu u zdravstvenim termama Sveti Martin, čiji smještaj prodaju i slovenske turističke agencije, uredili komplementarni centar za oboljele od karcinoma, Canabio therapy center, navodi slovensko Delo.

Mikrobiologinja Ana Vidic rekla je za Delo da će bolesnici imati na izbor pripravke iz konoplje i drugih prirodnih tvari te psihološku pripremu, budući da treba promijeniti životne navike i također tjelovježbu, združenu s ponudom termi.

Kako upozoravaju u Sigmi plus, Amerikanci takve terapije plaćaju 70.000 dolara na tjedan,pa ne skrivaju razočarenje što Slovenija ne vidi dobru priliku u tome, poput Njemačke, Italije, Kanade i Nizozemske koja s „konopljom radi veću revoluciju nego s tulipanima“.

- Nismo za legalizaciju, već za regulaciju, poručuje Vidic.

Napominje da Prekmurje ima puno tople vode, a konoplju bi u rasadnicima lako uzgajali cijelo ljeto.

- To je tako, kao da bi otkrili naftu, vele u Sigmi plus, dodajući da su u Dubrovniku rezervirali dva vrta, a u Makedoniji uzeli u najam hektar zemlje za uzgoj konoplje, iako su u Sloveniji uvjeti za to daleko bolji.

Iako u Terma Sveti Martin očekuju otvorenje centra već krajem ožujka ili početkom travnja, sve zapravo ovisi o tome hoće li se do tada riješiti uvoz novog kontingenta medicinskog kanabisa. Naime, prije uvezenom kontingentu istječe rok ovog mjeseca pa bi trebalo uvesti novi. I to ne bi bilo problem jer zainteresiranih dobavljača ima, poput spomenutog slovenskog poduzeća koji medicinski kanabis nabavlja u Nizozemskoj i prerađuje u laboratoriju u Makedoniji, ali problem bi moglo predstavljati to što uvoz ide kroz Imunološki zavod, koji je i dalje u vrlo složenoj situaciji.

Označeno u