Liga za Varaždin Foto: Krešimir Đurić

Liga za Varaždin: Našli smo način kako riješiti bale bez financijskog opterećivanja građana

D.P/Varaždinske vijesti | 22.4.2017. u 11:48h | Objavljeno u Aktualno

- Bale u Brezju trebaju se trajno riješiti putem mehaničko-biološke obrade i to je jedino rješenje koje bi apsolutno bilo prihvatljivo - kazao je jutros kandidat za gradonačelnika Lige za Varaždin Vlado Sevšek, predstavljajući dio programa Lige koji se odnosi na rješavanje bala.

Predstavljanje je održano upravo kod bala u Brezju, a današnji dan je odabran jer se 22. travnja obilježava svjetski Dan planeta Zemlje.

Sevšek je podsjetio kako se na prostoru gospodarske zone Brezje na površini od gotovo 50000 četvornih metara nalazi se više od 130 tisuća tona baliranoga otpada koji je velika stalna opasnost i prava „ekološka bomba“ za stanovnike grada Varaždina i ovog dijela Hrvatske.

- U balama se odvijaju razni kemijski procesi čiji je nusprodukt metan, plin izuzetno opasan, zapaljiv i eksplozivan, a o tome nitko ne vodi brigu. Inspekcija još 2007. Naložila da se bale uklone s vodozaštitnog i vodonaplavnog područja, no do danas one nisu uklonjene, nego je i njihov broj udvostručen - kazao je Sevšek koji smatra da je odvoz bala na drugu lokaciju neprihvatljivo rješenje.

- To bilo loše rješenje, jer problem bala se mora riješiti trajno, a ne da naš problem premjestimo drugamo. Uz to premještanje nosi rizik transporta, a mogućnost da nam netko sufinancira takvu avanturu je nikakva - kazao je Sevšek te podsjetio i na mogućnost da se bale izvezu u inozemsto.

- No i u tom slučaju je velik rizik transporta, i mi se ne bi usudili to predlagati i smatramo da je jedino trajno rješenje mehaničko-biološka obrada. Što se financiranja tiče, znamo da imamo određenu količinu novca, a mogli bi računati i na druge izvore i od Fonda za ekologiju pa i iz europskih fondova. U ovom dijelu Europe ima pet centara koji mogu riješiti problem ovih bala na zadovoljavajući način i trajno, a jedna od mogućnosti je tvornica u Brezju - kazao je Sevšek te zaključio kako se bale moraju sanirati u najkraćem mogućem roku.

- Nema više improvizcije, bale se moraju otkloniti jer smo ispucali vrijeme i u što kraćoj javnoj raspravi moramo naći rješenje problema - zaključio je Sevšek.

Na njega se nadovezao Davor Patafta istaknuvši kako građani neće zbrinjavanje platiti niti kune, jer su ga već platili i to 50 milijuna kuna.

- Liga za Varaždin je našla načine da građani ne budu opet opterećeni, jer oni nisu odgovorni što je politika 2005. godine odlučila da tu ilegalno odbaci otpad i jer do sada nije našla način da zbrine otpad. Ne govorim samo o vlasti gospodina Habuša, nego i o vlastima prije njega. Nek priznaju da su napravili grešku i nek puste drugim ljudima koji znaju da to riješe - zaključio je Patafta.