Lešina: Očekujem mjere Vlade i ministra Habijana jer tvrtke zatvaraju vrata

vv | 21.12.2023. u 09:09h | Objavljeno u Aktualno

- Konačno je postalo jasno da ministar gospodarstva treba biti iz regije gdje je izražena industrija, kao što je to slučaj sjevera Hrvatske, koji skupa sa Zagrebom, čini tri četvrtine hrvatskog gospodarstva, veli Mario Lešina, poduzetnik i docent na Sveučilištu Sjever, jedan od istaknutih članova HGK-Županijske komore Varaždin  i NL Ivana Čehoka, osvrćući se na izbora Damira Habijana (HDZ) za ministra gospodarstva i održivog razvoja, koji je naslijedio Davora Filipovića smijenjenog zbog trgovine utjecajem na medije svog savjetnika Jurice Lovrinčevića.

Upravo zbog značenja gospodarstva sjevera Hrvatske, osobito izvoza, Lešina drži da je više nego logično da ministar gospodarstva bude iz te regije.

- Ministarska pozicija, me što pričali i mislili, prvenstveno je politička pa je stoga izbor Habijana, koji je nakon iskustva na lokalnoj razini došao do izražaja u Hrvatskom saboru – razumljiv izbor, smatra Lešina.

Međutim, kako dodaje, ostaje vidjeti koliko je dobar izbor.

- To će se u prvom redu može ocijeniti po tome kako će se znati uhvatiti u koštac s izazovima koji su pred nama, odnosno već su tu. Naime, i prije nego što prestane vrijediti odluka u vezi subvencioniranja energije, krenuo je otpuštanje u našim poduzećima zbog velikog pada ulaganja u Njemačkoj. Već je pet ili šest poduzeća u Varaždinu i Varaždinske županije zbog toga najavilo zatvaranje ili već zatvorilo svoja vrata pa raste pritisak na Zavod za zapošljavanje, navodi Lešina, napominjući da se zbog pada gospodarstva i izvoza otpuštaju prvo strani radnici u tvrtkama koje ih imaju, a koje nemaju su u dodatnim problemima te zatvaraju vrata, među kojima i varaždinska tvrtka sa 300 zaposlenih, a od nove godine to će napraviti tvrtka sa 150 zaposlenih.

Upravo zbog toga, očekuje kompenzacijske mjere za takva poduzeća kako bi prevladala postojeću situaciju izazvanu recesijom u Njemačkoj, koja se prvo osjetila u ženskom modnoj industriji, a onda je krenula na drvnu i metalsku industriju, koje su suočene s padom narudžbi.

- Nadam se da će ministar gospodarstva, koji je došao iz sredine koja proizvodi i izvozi te poznaje poduzetnike, uspjeti izboriti se na Vladi za adekvatan odgovor, veli Lešina, koji je kao predsjednik strukovnog udruženja pri HGK već o situaciji izvijestio Ministarstvo rada i socijalne skrbi kako bi se pronašle mjere za zaustavljanje ili barem ublažavanje otpuštanja zaposlenika pa drži da je idući logičan korak razgovor u Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu financija.

I njegov stranački kolega Ivan Čehok pozdravlja izbor ministra sa sjevera, naglašavajući nadu da će Ministarstvo gospodarstva nastaviti izlaziti u susret Varaždinu kao što je to bio ranije slučaj.

- Bez tog ministarstva ne bi bilo Gospodarske zone Brezje, koja se puni, ne bi bilo ni tamošnje prometnice i još dosta toga, kao što je TPV. Sada se nadamo potpori izgradnje novog tehnološkog parka u Sv Iliji, koji je dogovoren s varaždinskim županom, budući da se u Varaždinu po tom pitanju ništa novo ne radi već tri godine, veli Čehok, dok Lešina dodaje da su u Tehnološkom parku Varaždin ostavljene tri alternative za širenje, ali se nije napravilo apsolutno ništa.