Lepoglavska Kaznionica uvela zabranu dolaska u posjete osoba s područja Rijeke, Istre i Kvarnera Foto: VV arhiva / ilustracija

Lepoglavska Kaznionica uvela zabranu dolaska u posjete osoba s područja Rijeke, Istre i Kvarnera

Varaždinske vijesti | 8.3.2020. u 14:18h | Objavljeno u Aktualno

- Nema potrebe da se uz mjere zaštite od korona virusa koje se provode na području cijele Hrvatske, kao i u Varaždinskoj županiji, uvode posebne mjere za područje Grada Lepoglave. Poručeno je to sa sastanka Stožera civilne zaštite Grada Lepoglave koji se sastao 4. ožujka.

- Opreza, naravno nikad dosta, ali pravovremenim i točnim informiranjem građana možemo prevenirati stvaranje nepotrebne panike i straha. O koroni se ovih dana zaista puno priča, ali pitanje je koliko se zapravo kaže. Baš zbog toga, molimo građane da se za sva pitanja oko virusa kao i upute kako se zaštiti koriste službenim kanalima Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo. Sazvao sam sjednicu Stožera da se na vrijeme informiramo o spomenutom virusu i njegovom pojavljivanju u Varaždinskoj županiji, ali i zbog činjenice kako u Lepoglavu zbog Kaznionice dolaze ljude iz cijele Hrvatske, pa i drugih zemalja zbog čega je važno dobro se upoznati s protokolom postupanja prvenstveno zbog sigurnosti naših sugrađana koji rade ili su vezani uz Kaznionicu – spomenuo je načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Hrvoje Kovač.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić izvijestio je članove Stožera da trenutno ne mora poduzimati nikakve dodatne mjere zaštite od korona virusa na području Grada Lepoglave.

- Trenutno sve potrebne mjere poduzima Stožer civilne zaštite Varaždinske županije. Tek u slučaju potrebe, aktivirat će se stožeri civilne zaštite u gradovima i općinama pa tako i Stožer civilne zaštite Grada Lepoglave. Za sada za to nema potrebe – poručio je Matošić.

Nakon sastanka gradskog Stožera civilne zaštite, pročelnik Matošić sastao se s vodstvom Kaznionice u Lepoglavi, a vezano za provođenje mjera prevencije širenja korona virusa. Naime, zbog fluktuacije većeg broja ljudi iz raznih krajeva Hrvatske koje dolaze u posjete osobama koje su na izdržavanju kazne, Kaznionica spada u potencijalno ugroženije sustave kad je u pitanju mogućnost pojave i širenja korona virusa. Uz provođenje propisanih preventivnih mjera zaštite, u Kaznionici je uvedena zabrana dolaska u posjete osoba s područja Rijeke, Istre i Kvarnera, a bude li situacija to zahtjevala, uvest će se potpuna zabrana posjeta.

Inače, kad je riječ o preventivnim mjerama zaštite od korona virusa građani su pozvani da prate priopćenja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske (https://civilna-zastita.gov.hr) odnosno preporuke za prevenciju te način postupanja građana u slučaju da imaju simptome koji upućuju na mogućnost zaraze korona virusom, a koje objavljuju Ministarstvo zdravstva (https://zdravlje.gov.hr/) te Hrvatski zavod za javno zdravstvo (https://www.hzjz.hr/).

Sa sastanka Stožera civilne zaštite Grada Lepoglave upućen je apel građanima da se pridržavaju objavljenih preporuka posebice oni građani koji su boravili u područjima zaraze te da u slučaju sumnje u zarazu, telefonom, a ne dolaskom u ordinaciju, kontaktiraju svog liječnika koji će u tom slučaju odrediti daljnje postupanje.