Lana Šćukanec, državna prvakinja iz informatike: "Svoj prvi kod napisala sam u petom razredu" Foto: Krešimir Đurić

Lana Šćukanec, državna prvakinja iz informatike: "Svoj prvi kod napisala sam u petom razredu"

IHR/Varaždinske vijesti | 6.6.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon prošlogodišnjeg srebra na državnom natjecanju iz informatike, učenica osmog razreda I. osnovne škole Lana Šćukanec ove se godine s državnog natjecanja iz informatike Infokup 2022, koje je početkom svibnja održano u Vodicama, vratila sa zlatnom medaljom! Prvo mjesto Lana je osvojila u kategoriji Osnove informatike 8, dok je u katergoriji Primjena algoritma bila 12. Zahvaljujući tome Lana je sudjelovala na JHIO (Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi) te se u izuzetno jakoj konkurenciji plasirala u TOP 10 najboljih informatičara osnovnih škola Hrvatske. Lana će ove godine dobiti Oskar znanja, koji će najboljim učenicima biti uručen sredinom lipnja u Zagrebu.

- Konkurencija u kategoriji Algoritmi bila je jaka, posebno što se tiče učenika iz zagrebačkih škola. S obzirom da sam prošle godine osvojila srebrnu medalju, nadala sam se zlatu. Ipak, kada su pročitali rezultate natjecanja, prvo mjesto me je iznenadilo - otkrila je Lana koja je već četiri godine županijska prvakinja iz informatike, ali i jedina iz naše županije u svojoj generaciji koja se uspjela plasirati na više razine natjecanja, državno natjecanje i olimpijadu. No njezin uspjeh nije slučajan jer Lana je u programiranju od malih nogu.

- Još u petom razredu sam, na poticaj mog bratića Gorana, napisala svoj prvi kod. Goran je moj uzor, od njega sam dobila prve smjernice o važnosti informatike u budućnosti - otkrila je Lana...

Što još zanima osmašicu Lanu i gdje se vidi u budućnosti pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...