Laibach ide u Ukrajinu gdje se trenutno odvija „jedina i prava vizija Europe“ Foto: laibach

Laibach ide u Ukrajinu gdje se trenutno odvija „jedina i prava vizija Europe“

| 24.2.2023. u 21:32h | Objavljeno u Aktualno

Neka od najvažnijih umjetničkih djela nastala upravo u ratnim vremenima, čak i u najnepodnošljivijim trenucima

Slovenska skupina Laibach, nakon nastupa na otvaranju Svjetskog nordijskog prvenstva u Planici sa skladbom Oj, Triglav, moj dom, najavila je za idući mjesec koncert u Kijevu da bi "vratili Euroviziju u Ukrajinu".

-Dok ostatak Europe slavi svoju ideju slobode i solidarnosti 9. svibnja u Liverpoolu, Laibach će vratiti Euroviziju u Ukrajinu gdje pripada i gdje se trenutno odvija jedina i prava vizija Europe", objavio je Laibach Informbiro na Twitteru, a svoj nastup su u skladu s tim nazvali Eurovizija.

Uspiju li ostvariti najavljeni nastup, Laibach će biti prva inozemna skupina koja će nastupiti u zemlji koju razdire rat. već godinu dana, iako je ruska invazija počela puno ranije.

U razgovoru za The Guardian rekli su da se ne slažu s izrekom "Kada oružje govori, umjetnost šuti." jer su neka od najvažnijih umjetničkih djela nastala upravo u ratnim vremenima, čak i u najnepodnošljivijim trenucima.

Britanskom su listu također rekli i da dobro znaju koliko je otpor važan za svijest Ukrajinaca, s obzirom na to da su tijekom srpske opsade Sarajeva 1995. odsvirali dva koncerta za bosanske snage. 

Ipak, najviše je odjeknuo navod da "ne smijemo dopustiti da cinizam rata ili cinizam strateških interesa kapitala pretvori naše živote u potpunosti u izvanredno stanje", a posebice žaljenje zbog sukoba u Ukrajini kao “ciničnog posredničkog rata za geostrateške interese supersila i financijskog kapitala (vojne industrije itd.), odnosno da se "mir može i mora postići samo i isključivo intenzivnom diplomacijom, ozbiljnim razgovorima za zelenim stolom, posebice između Amerike i Kine, koji su glavni igrači na šahovskoj ploči, te dva protagonista neposrednog sukoba, Ukrajine i Rusije".

Nakon toga dodatno su pojasnili svoje stavove, a u slžbenom traileru za koncert, čiju će zaradu donirati ukrajinskim dobrotvornim udrugama, navode da ovim koncertom Laibach podržava Ukrajinu i Ukrajince u borbi protiv ruske i svih ostalih agresija.