KVARTOVSKI POLICAJCI "Kad ne znaju kome se obratiti - nazovu nas" Foto: Krešimir Đurić

KVARTOVSKI POLICAJCI "Kad ne znaju kome se obratiti - nazovu nas"

| 8.7.2024. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Tko su i što rade kontakt policajci Policijske postaje Varaždin?

Bilo da je riječ o provali u kuću/stan ili krađi bicikla, Varaždinci na društvenim mrežama nerijetko pitaju: "Gdje su nestali kontakt policajci?".

Naime, svaki mjesni odbor u Varaždinu ima svog kontakt policajca, policijskog službenika sa stalnim područjem ophodnje koji kroz komunikaciju s građanima rješava probleme na tom području.

Tko su i što rade "kvartovski policajci" pojasnio nam je Siniša Lah, policijski službenik za prevenciju Policijske postaje Varaždin, ujedno i koordinator varaždinskih kontakt policajaca.

- Kontakt policajci djeluju u situacijama koje ne zahtijevaju žurno postupanje policije, takve prekršaje ili kaznena djela građani bi trebali prijaviti pozivom u operativno komunikacijski centar policije na 192 ili na broj 112. Rad kontakt policajaca nije direktno vezan za represivno postupanje, nego uz uočavanje i rješavanje problema te savjetovanje građana. U početku su bili svakodnevno u svojim rajonima, no zbog povećanog opsega posla sada su i u auto-ophodnjama i na drugim poslovima. No i dalje su dostupni građanima, bilo na terenu, bilo putem telefona – napomenuo je Lah.

Psi, video-nadzor...

Cilj je da kontakt policajac bude konstantan, prepoznatljiv građanima određenog područja, te da imaju u njega povjerenja, kako bi informacijama i saznanjima o nekom problemu pridonijeli sigurnijem životu u njihovoj zajednici.

- Često se ni ne radi o problemima iz nadležnosti policije. No, kontakt policajac zatim komunicira s drugim službama kako bi se problem riješio. Primjerice, nekoliko se osoba požali da se osjećaju nesigurno jer je dio ulice nedovoljno osvijetljen ili slično, onda ih upućujemo na GRIC - sustav Grada Varaždina gdje mogu takve stvari prijaviti ili mi direktno kontaktiramo Upravni odjel za komunal i obavještavamo ih o takvim nedostacima, a zatim to zajednički riješimo kako bi se povećao osjećaj sigurnosti kod građana. Ili netko autom naleti na rasvjetni stup koji se savije pa građani zovu kontakt policajca ili prometnu policiju što se onda opet dalje rješava s komunalnim redarima – pojašnjava Lah.

Građani često zovu i zbog držanja životinja bez nadzora na javnim površinama.

Što u takvim, ali i drugim situacijama rade kontakt-policajci, zašto kažu da na terenu moraju biti "i policajac i inspektor i učitelj i roditelj pa čak i doktor", što je još važan dio njihovog posla, te koji su kontakt-policajci u Varaždinu, ali i u Ivancu i Ludbregu, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...