Ravnatelj OBV Kudelić: Kreće izgradnja palijativnog centra u Novom Marofu

V.V. | 5.5.2017. u 14:29h | Objavljeno u Aktualno

Iz varaždinske Opće bolnice priopćili su kako u novomarofskoj bolnici uskoro kreće izgradnja palijativnog centra koji će uz postojeće krevete osigurati ukupno 89 palijativnih kreveta, a ta projekt je pri ministarstvu je osigurano 51,5 milijuna kuna.

Danas je predana aplikacija za projekt i uskoro kreće realizacija.

- Novi objekt funkcionalno će povezati dva postojeća odjela. Izgradnjom spojnog objekta i internom prometnicom osigurat će se pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a novi će objekt biti izgrađen sukladno načelima energetske učinkovitosti. Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ima 300 kreveta koji su jednim dijelom kreveti za produženo liječenje i jednim dijelom palijativni kreveti. Izgradnjom objekta kapacitet palijativnih kreveta iznositi će 89 bolesnička kreveta namijenjena palijativnim bolesnicima sukladno Mreži javne zdravstvene službe – rekao je ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić.

Dodaje kako je svrha projekta povećati infrastrukturne, tehničke i ljudske kapacitete za pružanje kvalitetne bolničke palijativne skrbi.

- To će se ostvariti kroz izgradnju i opremanje energetski učinkovitog spojnog objekta, energetsku obnovu Odjela II i III, izgradnju servisne prometnice i opremanje Službe medicinskom opremom – pojasnio je ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić.

Inače, provedbom ovog projekta Ministarstvo zdravstva rješava problem nedostatka kapaciteta za obavljanje djelatnosti palijativne skrbi na regionalnoj razini, sa značajnim doprinosom rješavanju iste situacije na nacionalnoj razini.

- Ulaganjem u energetsku učinkovitost osigurano je optimalno i racionalno buduće korištenje energetskih resursa, smanjenje štetnog utjecaja obavljanja zdravstvene djelatnosti na prirodu, kao i smanjenje izdataka za održavanje hladnog pogona Službe – rekao je dr. Nenad Kudelić.

Projekt izgradnje palijativnog centra je u skladu s Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva 2012.-2020., Strateškim planom razvoja palijativne skrbi u RH za razdoblje 2014.-2016., Strateškim planom investicija u zdravstvu 2015.-2016. te Planom zdravstvene zaštite Varaždinske županije za razdoblje 2015.-2020.

Činjenica da spomenuti strateški dokumenti identificiraju razvoj sustava palijativne skrbi kao razvojni prioritet u RH i potiču ulaganje u isto, jamči da će se u sustav palijativne skrbi, posebice kada bude jasno strukturiran i razvijen, nastaviti ulagati kako bi se osigurala dostupnost i kvaliteta istog svim palijativnim pacijentima.