Krapinsko - zagorska županija ima više dolazaka i noćenja nego Varaždinska i Međimurska zajedno

Jelena Šaško | 2.10.2017. u 18:18h | Objavljeno u Aktualno

Krapinsko-zagorska županija postaje na sjeveru Hrvatske sredina u kojoj je sve više ulaganja, kako onih koja su u tijeku, tako i onih koja se pripremaju. Osobito to vrijedi za turistički sektor. Dok, primjerice, Varaždinske Toplice desetljećima muku muče za ozbiljniji pomak, Zagorci ulažu izdašna sredstva u Krapinske, Stubičke, Sutinske i druge toplice. Obnavljaju i dvorce pa je dvorac Bračak iz XIX. st pretvoren u pametan i energetski učinkovit objekt. Tu je i niz poznatih atrakcija, počevši od Muzeja neandertalaca i svetišta u Mariji Bistrici, pa do najnovijeg - Muzeja old timera Presečki. Na važnost ulaganja za razvoj turizma i zajednice općenito na nedavnom otvorenju muzeja starih automobila osobito je ukazao župan Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar, od kojeg smo pokušali saznati koja je “tajna” njihovog uspjeha koji se ogleda i u prosječnim plaćama koje su više nego, primjerice u Varaždinskoj županiji.

Brendiramo Zagorje

- Forsiramo ulaganja u turizam koji razvijamo pod brendom “Zagorje - bajka na dlanu”, pod koji smo uspjeli staviti sve hotele, restorane, obiteljska gospodarstva i muzeje Hrvatskog zagorja. Dakle, brendirano Zagorje kao destinaciju jer se na taj način lakše za svoje goste bori svatko sa svojim specifičnostima i specifičnostima svoje ponude. Povećali smo i proračun za promociju Turističke zajednice, što se pokazalo pozitivnim. Imamo više dolazaka i noćenja nego Varaždinska i Međimurska županija zajedno. Prema broju posjetitelja, druga smo županija u Hrvatskoj, s tim da se Marija Bistrica ne računa u taj rezultat, a samo ona ima milijun hodočasnika na godišnjoj razini. Također, oko 550.000 ljudi se kupa u našim toplicama te više od 180.000 posjećuje naše muzeje. No, s time nismo još zadovoljni.

Nego?

- Želimo više i bolje. Stoga smo napravili plan razvoja turizma do 2025. godine do kada želimo za 100 posto povećati smještajne kapacitete te time broj dolazaka i noćenja povećati na milijun. Iako su nas neki malo čudno gledali, smatramo da to nije nerealno jer, ako si čovjek ne postavi velike ciljeve, onda ne može imati ni velike rezultate. Mislim da nitko ne može biti nesretan ako ćemo pola od toga ostvariti.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti