Kostanjevac: "Bilo je onih koji su sve pokušali preokrenuti naopačke, ali dvorac ide u obnovu" Foto: Ilustracija/Varaždinska županija

Kostanjevac: "Bilo je onih koji su sve pokušali preokrenuti naopačke, ali dvorac ide u obnovu"

VV | 22.1.2020. u 17:06h | Objavljeno u Aktualno

Ovaj je tjedan u Općini Vinica započeo na najljepši mogući način jer se ostvaruje najveći san svih Viničanaca, ujedno velik i financijski najznačajniji projekt u novijoj povijesti općine: predstavljen je projekt “Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“ te još dva projekta energetske obnove na postojećim objektima srednje škole „Arboretum Opeka“ i područne škole u Gornjem Ladanju.

- Ovi projekti najveće su ulaganje u srednjoškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje u našoj Općini s obzirom na to da se radi o ukupnim sredstvima od cca 90 milijuna kuna, a projektom “Rekonstrukcije dvorca Opeke za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“ za koji su već odobrena europska i nacionalna sredstva, u kojima sudjeluje i Varaždinska županija, izvijestili su iz Općine Vinica.
- Put od ideje do realizacije trajao više od 20 godina, dakle čitavo vrijeme mog političkog angažmana, kao i naše stranke, HDZ-a. U tom razdoblju bilo je svega i svačega, od lijepih do totalno neprimjerenih situacija i političkih podmetanja neodgovornih pojedinaca što je prekinuo osobno predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je i najzaslužniji za odobrenje projekta revitalizacije viničkog dragulja parka Arboretuma, a koji je i najvrjedniji u čitavom projektu. Ponovit ću, da se ne zaboravi, da je i u ovom slučaju bilo onih koji su razmišljali drugačije te pokušali opet sve okrenuti naopačke, ali to je u ovom trenutku apsolutno nebitno! Naš park arboretum u kojem je smješten dvorac Opeka rijedak je primjer parkovne arhitekture engleskog stila na ovim europskim prostorima koji ima preko 100 tisuća drveća, grmova i povijuša iz čitavog svijeta. Ovaj projekt rezultat je odlične suradnje Županije i župana Čačića, općine, saborskih zastupnika Anđelka Stričaka, Sunčice Glavak i Josipa Križanića, uz svesrdnu pomoć resornih ministara i ponavljam, apsolutnu podršku premijera i predsjednika Vlade koji je to i javno naglasio na zadnjoj sjednici Hrvatskog sabora. Zato hvala svima koji su bili uključeni od samih početaka i u sve pokušaje do sada gdje smo dolazili na različite prepreke, ali bez suradnje i sinergije sviju spomenutih ne bi se opet ništa dogodilo. Općina Vinica će se realizacijom ovog projekta polako ponovno pozicionirati kako se to nekad pozicionirala Bombellesova grofija kao mjesto vrijednih kulturno povijesnih i gospodarskih sredina naše županije, države i ovog djela Europe - poručio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je dodao kako je to i razlog što će premijer Plenković dobiti apsolutnu podršku na unutarstranačkim izborima od svih viničkih članova stranke, a svakako i njegovu osobnu.